Barcelona: bikepark La Poma a další cyklistické atrakce

Letošní zima byla velice mírná a tak nebyl problém s ježděním v našich končinách. Myšlenka návštěvy Barcelony a nedalekého kultovního bikeparku La Poma mě ale lákala už dlouho.

Nejen znatelně vyšší teploty než u nás, ale také perfektní podmínky pro dirtové ježdění v bikeparku, či velká spousta street spotů v samotné Barceloně dovedou do Katalánska každoročně (zejména však v zimních měsících) spoustu bikerů z různých koutů Evropy i světa.

dirt a bmx bikepark Barcelona
Samotný bikepark La Poma se nachází v turistické vesničce Premia de Dalt, zhruba 25 km severovýchodně od centra Barcelony. K moři je to odtud necelé dva kilometry, takže mořská panoramata jsou samozřejmě k dispozici. Areál čítá spousty dirtových a trailsových lajn různých obtížností. Krom hliněných skoků zde ale naleznete také betonový skatepark, foampit (skok do molitanové jámy), resifunbox (skok do gumového dopadu) či dualovou trať.

Začneme-li od nejjednodušších tratí, tak se jako první nabízí lajna tří zhruba třímetrových lavic, odstartovaných asi 1,5 metrů velkým dropem (můžete si vybrat ze tří variant). Jelikož odrazy nejsou příliš strmé, potkáte tu velice často i bikery na celoodpružených kolech.

bikepark Barcelona
Další jednodušší lajnou je tzv. „duálka“, tedy dvě shodně kopírující se tratě. Tvoří ji boule a menší či středně velké skoky. Start je pak tvořen betonovou rozjezdovou rampou.

bikepark La Pomadirt a bmx bikepark Barcelona

Pro trénování nových triků je ideální zóna s foampitem a resi funboxem. Prvně zmíněný foampit je skok do molitanové jámy. Vedlejší resi funbox pak skok do měkkého gumového dopadu. Oba mají identický sklon odrazu (neboli kickeru), a tak není problém naučené triky do molitanu později přenést na resi gumový dopad.

bikepark Barcelona
Další překážkou pro trénování triků je skok do airbagu (nafukovací gumový dopad). Vybrat si můžete ze dvou odrazů (kratší a delší varianta skoku do airbagu). Bohužel v době návštěvy bikeparku byl airbag z technických důvodů mimo provoz. Kousek vedle se pro změnu nachází skok do dopadu z kůry stromu. Alternativ „měkkého“ dopadu je tu víc.

bikepark La Poma

bikepark La Poma

Hlavní gró celého areálu jsou však trailsové (skoky charakteristické nakoplejšími a prudšími tvary odrazů a dopadů) a dirtové (naopak mírnější tvary a dřevené kickery) lajny, kterých zde naleznete hned několik, a to v různých velikostech a obtížnostech.

Nejmenší lajna je ideální pro rozježdění před většími skoky či pro začínající jezdce. I zde máte na výběr z vícero možností – od malých lavic až po dva až tři metry dlouhé dvojáky. Po pěti skocích následuje klopenka a poté zpětná lajna, kde je na výběr ze dvou variant.

dirt a bmx bikepark Barcelonadirt a bmx bikepark Barcelona



Střední trailsové lajně se zde přezdívá MBA (na obrázku ta vpravo s hliněnými odrazy). Skoky už jsou to technicky náročnější, větších rozměrů (odhadem přes 4 metry) a od jezdců vyžadují, aby už měli kolo dost „v ruce“. Lajna čítá celkem osm skoků a závěrečnou klopenku.

bikepark La Poma

bikepark Barcelona
Největší lajna skoků je dirtového charakteru. Čítá celkem šest skoků již opravdu velkých rozměrů a závěrečný quarter. Tato lajna je určená pro velmi pokročilé jezdce, jelikož její charakter už odpovídá standartům světových závodů ve slopestylu.

dirt a bmx bikepark Barcelona

bikepark La Poma
Za zmínku rozhodně stojí také nová lajna trailsových skoků, která byla v době návštěvy (v půlce března) ještě ve výstavbě a nebyla tak přístupná k ježdění. Velikostně se pohybuje zhruba mezi malou trailsovou lajnou a střední MBA. V době uveřejnění článku již bude určitě otevřená.


V neposlední řadě je zde také betonový skatepark, kde krom vícero streetových prvků naleznete také dva bowly, spoustu rádiusů, spinu – o zábavu tak ani tady není nouze. Skatepark je až do konce otevírací doby (21 hod) osvětlen, takže se to sem ve velkém sjíždí na závěr dne.

bikepark Barcelona

Otevírací doba se liší o víkendech (9-21 hod.) a ve všední dny (15-21 hod.). Vstupné do celého areálu na jeden den činí 24 EUR. V případě vstupu pouze na dirtové lajny (vše mimo skatepark, airbag, resi a foampit) je znatelně levnější a zaplatíte 10 EUR. Samotný vstup do skateparku pak 4 EUR, kombinace resi a foampitu 10 EUR, stejně jako airbag. V areálu najdete také malý obchod, kde můžete nakoupit merch s logem bikeparku, různé komponenty apod.

V případě, že byste si chtěli zajezdit a náčiní s sebou neměli, můžete si tu zapůjčit kolo, helmu a chrániče. Je tu také možnost domluvit instruktora, který zde často slouží pro skupinky dětí. Návštěvou La Poma bikeparku rozhodně neprohloupíte, ať jste pokročilejší jezdec či začátečník, to své si zde najde jednoduše každý.

Z pohledu bikera je místní region však obecně atraktivní. Nezřídka narazíte také na silničkáře, XC jezdce nebo i bikery na celoodpružených enduro kolech. Okolí Barcelony není zrovna rovinaté, naleznete tu i kopce vysoké přes 500 m n.m., které lemují různé stezky.

bikepark La Pomadirt a bmx bikepark Barcelona

Čím je však Barcelona výjimečná, je četnost známých a zároveň skvělých spotů pro streetové ježdění na freestyle BMX i MTB kolech. Za zmínku rozhodně stojí vysoké dlažděné rádiusy v přístavní části zvané Forum, situované na severovýchodě Barcelony.

bikepark Barcelona

Naleznete zde i vícero betonových skateparků, zmiňme např. skatepark Mar Bella, nacházející se jen pár desítek metrů od písečné pláže. Je tu několik bowlů, mezi kterými můžete různě přejíždět a transferovat - fantazii se zde meze nekladou. Možností, jak se v Barceloně jako street rider realizovat je tu ale daleko více, jakoby většina architektů pouličních prostor byli bikeři nebo skejťáci…

dirt a bmx bikepark Barcelonabikepark La Poma

Návštěva Barcelony a jejího okolí z pohledu bikera tedy určitě dává smysl. Asi nedoporučujeme sem jezdit během letních měsíců, kdy je katalánská metropole plná turistů (proti kterým město neironicky trochu bojuje) a také teploty dosahují pro cyklistiku nepřijatelných výšek. Jinak si zde ale každý najde to své.
Zdroj fotografií: archiv autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
VojtechMTB94 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Dream Hall Valašské Klobouky - ideální místo pro freestyle (nejen) v zimě

Dream Hall Valašské Klobouky - ideální místo pro freestyle (nejen) v zimě

Zima byla letos sice velice mírná a většina z nás už zahájila sezónu. Každopádně, pokud zrovna počasí nepřeje, je zde stále možnost indoor ježdění – alespoň toho freestylového.
Adrenalinové centrum Karviná: zajezdit si pod střechou

Adrenalinové centrum Karviná: zajezdit si pod střechou

Nemusíte být pouze příznivci freestylových disciplín abyste navštívili karvinské Adrenalinové centrum.
Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

Březnové teploty jsou v našich zeměpisných šířkách dost nepředvídatelné a odsedět si na kole alespoň 3 hodiny tak bylo pro mě nemožné. Ale pak přišla nabídka za pět dvanáct. Jarní soustředění našeho klubu ve španělské Dénii! Vamos!
keyboard_arrow_up