• Jakobo

    Jak jsem dnes ráno šlapal do práce v –19 °C, tak mě napadlo založit vlákno na téma cyklistika v extremním počasí. Je to hodně subjektivní a navíc existuje nějaka pocitová teplota, ale čert to vem.

    Je zima, můžeme probrat mrazy nebo naopak zavzpomínat na letné horúčavy (tedy téma je i pro naše slovenské bratry), stejně jako slejvák, sníh, vichr, bouřky nebo krupobití. Na tomto místě bych chtěl připomenout slavné vítězství Karla Šípa na Tour de France.

    Zavzpomínejte na bikování loni v létě ve vedru někde v kopcích, při závodě, horko na zdechnutí, hrozí úpal. Nebo dojezd v mrazu s prsty zkřehlými na kost, řetěz skáče po kazetě obalené namrzajícím sněhem. To jsou ty situace, ve kterých si říkáte pokud dojedu domu živý, tak na kolo uz v životě nesednu.

    A na závěr otázka:

    Anketa: Jaký extrém je na kole horší (kterému se hůře čelí)?

    0 2
    • Jakobo  

      Abych za sebe napsal par takovych situaci:

      1. kdysi davno cesta Otrokovice – Stitna nad Vlari a pak nahoru na Planavy, kdo zna. Bylo asi 35 °C ve stinu. Barak byl prvni peklo, pred Slavicinem mi paska v rafku rozrizla dusi, zalepit se to nedalo, musel jsem vzdycky nafoukat, popojet a znovu, posledni asi 6 km jsem sel pesky. Jeste ke vsemu jsem nemel poradnou pumpu. Nastesti jsme tehdy jeli dva.
      2. Na Korzice bylo parkrat taky pekelne horko a jeste k tomu ty kopce. A to bylo zacatkem zari.
      3. Predloni na jare padal nejaky mokry snih, vsechno obleceni durch mokre a nejhorsi, ze se snih nabalil na kazetu a retez po kazete skakal. Nastesti to bylo asi jen 8 km do prace, ale i tak jsem toho mel plne zuby.
      4. Loni na podzim jsem jel vyzvednou nejakou blbost asi 40 km daleko kolem more, cestou prudky vitr, chvili svihal dest, chvili snih, poradne nebylo ani videt, to byl teprve zazitek.

      Ted v tech nizkych teplotach mam hlavne strach, ze pichnu o ostry sterk na silnici, stalo se mi to predloni. Menit dusi v – 14 fakt nejde. Obcas, kdyz ctu o Kopkovi a dalsich blaznech nekde na Bajkalu nebo Aljasce jsem fakt rad, ze to jen ctu a nemusim jet s nema. Docela mi ty moje.zazitky staci.

      0 2
    • Pavel  

      Nic z toho extrém není :-). Nepříjemné je to pod mínus 15 a nad plus 40.

      0 0
    • Yura  

      „Zavzpomínejte na bikování loni v létě ve vedru někde v kopcích, při závodě“

      Heh a ted si vem, ze je opravdu hodne lidi(ja mezi ne uz taky bohuzel patrim) ze kdyz je opravdu velke vedro delsi dobu, tak uz je problem normalni fungovani Natoz jeste nekam jet na kole. Ja jsem 100% za zimu. Protoze clovek se muze vzdycky zahrat. Ale kdyz uz je prehratej a spatne hydratovanej a to nemusi ani vyjet na kolo, tak jak by to asi dopadlo po hodine na kole…

      0 2
    • JFtryall  

      Tezko rict. Ale zavody v 32+ jsou hrozna vec. Paradoxne horsi, nez mraz a normalni podminky jsou na kole mnohem horsi teploty kolem nuly, kdyz pada dest se snehem a fouka. To je peklo. :-)

      0 0
    • postman79  

      V +32 běžně jezdím a užívám si, samozřejmě ne naplno abych si uhnal úpal( nebo úžeh nebo co to je). Jak je méně než +7 a nesvítí do toho slunce, tak to pro mě nemá cenu.

      0 1
    • novas752  

      Nemám rád když je pod –10°C, mezi 0 – cca 7°C a nad 30°C. Asi je pro mě horší zima než vedro, ve velkých mrazech mi dost promrzaj prsty. V teplotách nad 30 jsem sice zlitej jak kůň ale jedu. Ideální je pro mě 15 – 25 a v zimě –5 – 0°C.

      Největší extrém co jsem zažil byly Beskydský kopce při vlně veder přes 40°C v srpnu 2015 (sakra to to letí). To byl Radhošť a spol. 2× vyšší než obvykle. :) Jaké ale bylo překvapení, když jsem si tam jednou ráno vyjel na V. Javorník na východ slunce, dole v Rožnově asi 25, ale nahoře bylo jen 15 a ještě k tomu vítr. :D To jsem byl docela rád, že vozim dlouhoprstý rukavice a půl hodiny jsem na rozhledně drkotal zubama. :)

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • jIrI___  

      Horko je super, to si užívám. Peklo jsou pro mě teploty pod +10°C, takže kolo mám už v říjnu většinou zazimované a musím se každoročně přemáhat, abych se dokopal na tradiční novoroční vyjížďku :).

      0 0
    • plysovykozisek  

      Dolní teplota pro mě je –5 a horní když je co pít, tak klidně přes 30 stupňů.

      0 0
    • Jezevec70  

      Pořídil jsem si cyklokomp s teploměrem (drátová Sigma). Nejnižší teplotu ukazuje –10. Takže jezdím do těch – 10 (ve skutečnosti je někdy i o dost větší zima) a jsem v tomhle ohledu v klidu. :-)

      0 0
    • nomecz  

      Extremni pocasi si predstavuju tak ze je

      –10 a min fuci vitr 70km/h+ a k tomu snezi a je mlha

      Nebo naopak 45+ a totalni bezvetri

      a v takovem pocasi jsem jeste nejel, takze nevim co k tomu napsat :)

      0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Vysoké teploty mi nijak moc nevadí. Jasné, mnohem víc se potím, a když pak zdolávám nějaký opravdu dlouhý kopec který z větší části vede po rozpálené louce, musím sundat buďto helmu nebo brýle. Nechat brýle je příjemnější na zrak, ale helma zase chrání proti spálení.

      Je pak velice příjemné vozit malý sportovní ručník (takový ten co jde složit do kapsy) a u nějaké studánky se zchladit. Z mojí zkušenosti je velmi praktický, protože když se začnu omývat jen tak vodou, obvykle mi to spláchne pot do očí. Plus namočit ručník ve studené vodě a hodit kolem krku je vrcholný relax :)

      Nízké teploty jsou hodně otázkou počasí. Suchých –15°C je snesitelnější než vlhkých –5.

      0 1
    • iron.hide  

      za mna – horko je ovela horsie nez zima. Ok, tych tvojich –19 je extrem, ale taka normalna zima od 0 po –10, sneh, lad… je uplne super, kludne aj na 5–6 hodin.

      V horucavach som si vsimol, ze mam polovicny vykon.

      Extrem je proste extrem, a preto je najlepsia jar a jesen, pre bike su to idealne rocne obdobia.

      0 0
      • iron.hide  

        inak paradoxne, raz ked u nas bolo +40 stupnov, tak som siel na ziletku a aj ked som bol cely cas na priamom pekelnom slnku, tak to v tej rychlosti nebolo citit :) akurat som sa spiekol jak svina, ale necitil som to :)

        V horucave je najhorsie ist pomaly na mtb cez nejake strme rozzeravene rubanisko, rychlost 8 km/h, teplota aj 48 a ty sa pecies vo vlasnej stave… no fuuuj, aky paradny bol oproti tomu vcerajsi nocak na zasnezenych singloch, absolutny orgac :D

        0 0
    • Raf  

      Teplo – vzpomínám na poslední den Loudání 2015, kdy mi Blacky ujel z Králičáku a potom jsme se v krásném letním dni naháněli přes Orlické hory do Krkonoš. Co tři hodiny doplnit camela a bidony… Jsem si celkem jistý, že ten den jsem byl jediný, kdo jel v návlecích. Nohy dostaly předchozí dva dny trošku zabrat od Slunce :D

      Zima – tatáž akce, stačilo aby v noci trošku fouklo a při pěti stupních o půlnoci na Pradědu mi nebylo příjemně. Kusy mapy pod dresem a pod návlekama, rozbitá čelovka, takže defakto potmě, jet se dalo jen rychlostí chůze. Na rukách pro zahřádí mikrotenový pytlíky :) Mít spacák, tak bych šel spát, nebo jel v něm, ale spacák jsem jako gramař nevezl :D

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • grafik  

      Dnes nejteplejší den v roce a krásných 85 km na pohodu. Mám rad když pot doslova chčije proudem.

      0 0
      • kotew CZE JIHLAVA  

        Tak tak

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • Pain  

        Bych chcipl na biku :-) Obdivuju lidi co v tomhle masakru vyjedou. Ja to nedavam.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • Emp14  

        Není nad to vyrazit, vypít klidně dva litry vody a nechtít vůbec na záchod.

        0 0
      • Lister  

        Závidím, já se dneska potil v obleku a fakt jsem myslel že to nedám…

        Na kole bych se projel

        0 0
    • Espen  

      Včera i dnes to bylo žůžo. Mě to nevadí, mám tohle počasí rád. Lepší než takový to, na sluníčku teplo, ve stínu zima. Nemusí se řešit co si oblíct :-). Prostě to nejslabší co člověk má a hurá.

      0 0
      • babkanakole  

        Včera hnus (teplo a proti větru). Dnes ještě mnohem větší vedro, ale jen takový větříček, takže vcelku pohoda.

        Nenávidím, když mi venku pouští ten fén do obličeje, chladnější vítr skousnu mnohem snáz.

        0 0
        • Espen  

          Joo, včera foukalo.

          0 0
          • Martin  

            U nás i dneska, celou cestu z práce mi foukal teplý vítr buď z boku nebo do tlamy.

            0 0
            • grafik  

              V a kolem OL fouká furt, v neděli mě to malém sundalo ze silničky u Tršic, sjezd s nohou vypnutou z spd. Z Daskabatu do OL vždy a nikdy jinak než proti větru. : )

              0 0
      • ratel  

        Jojo, Dnes příjemné poježdění podle zurčících potoků, vánek na kopci. Nahoře vyždímat dres a je to. Jenom sem tam mucha či ovád otravují.

        Je třeba volit trasu podle počasí. Když tohle jezdím na jaře, jsem zmrzlý jak rampouch.

        0 0
        • iron.hide  

          zmrzly jak rampouch je tisic krat lepsie nez toto peklo. Tu v strednej europe mame fakt obrovske stastie ze vacsinu roka je chladno

          0 0
          • ratel  

            no to je věc názoru. My revmatici v tom máme jasno. V létě je to v pohodě, když vyjedeš ráno a volíš trasu kolem vody, lesem a ve stínu, žádný problém. Já mám komfortní zonu taky do 25 st.

            0 0
        • novas752  

          Já bych dneska jezdil spíš zurčícími potoky než kolem nich.

          Radsi jet hodinu v maximalnim slejvaku nez toto.

          0 0
          • mr.garisson  

            Tak to jsi měl být na poslední 24 hodinovce v Náchodě. To bys nejspíš plakal blahem. 3 hodiny deště a ochlazení na 3 °C. Pak začalo i sněžit, ale to už jsem klepal kosu ve spacáku a nabíral zpátky ztracené teplo, abych to dojel…

            Proto se přikláním raději k extrémnímu vedru, ve kterém jezdím rád a dá se řešit lépe než zima, tma a vlhko.

            0 0
      • Lance  

        Souhlasím. Na kolo takové pocasi miluju a to neumím jezdit jen v dresu, takže i v tomhle si pod dres beru funkční triko

        0 0
        • MlokCZ  

          Taky nemám rád samotný dres bez funkčního trika. Když jsou vedra, tak pak stačí nevzít si ten dres a vzít jen funkční triko.

          0 0
    • Espen  

      Dnes bude taky pěkně zatopeno. Jen voda je za chvíli jak chcanky. Dnes dám bidony do mrazáku, jestli to trochu pomůže.

      0 0
      • saxanajam  

        Nepomůže. Taky jsem to tak dělával, ale zbytečná práce, po hodině jízdy je teplota vody „na svých“. Tady pomůže jedině termolahev.

        0 0
      • novas752  

        Camelbak, 2kg ledu, litr studený vody a 2–2,5h to studený vydrží.

        0 0
        • Espen  

          Jezdím skoro úplně nahej a budu si brát Camelbak :-D.

          0 0
          • novas752  

            No pointa je v tom, že ten led v batohu zároveň ochlazuje tělo přes záda, stejně jako ledovací vesty před startem závodů. Když by se zdálo že ochlazuje moc, stačí pod vak s vodou strčit vrstvu nějaký izolace navíc.

            Můj osvědčený recept na jízdu v horku je led + studená minerálka (Magnesie nebo i Vincentka apod.), trochu citronu. To jsem ještě tak nějak schopný fungovat i několik hodin, mít za půl hodiny teplou vodu v bidonu, to bych moc daleko nedojel.

            0 0
            • -b-n-x-  

              Takze kvuli tomu, ze je vedro, si vezmes do batohu kus ledu. Ten ti vsak bude prilis ochlazovat zada, tak se radeji vice obleces. To je super postup :-) :-) :-)

              0 0
              • novas752  

                Mě osobně záda ochlazuje akorát tak příjemně, pod batohem vozim akorát lehký dres a nic víc. Ale někomu to už může trochu vadit (hlavně ze začátku je to na záda fakt krásně studené), takže si může strčit nějakou izolaci mezi vak a záda batohu (aby zmírnil chladící efekt a navíc udržel pití samotné déle studené). Více se kvuli tomu oblíkat je nesmysl. Snad jen že ve vyšší teplotě takhle snesu chrániče na kolena.

                Za 2 hodiny se z toho napiješ a je to jako pít čerstvě natočené osvěžení v hospodě. Teplat to v uvedeném množství začne až tak okolo 3 hodin (dokud se všechen led nerozpustí, furt to má 0°C a pak trvá, než se to ohřeje na stále příjemných 10 – 20°C). Doporučuju vyzkoušet a až pak hodnotit.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tohle je ve vedrech super. Škoda, že nesnáším těžký batoh a tak se vození pití v batohu vyhýbám co to jde (i když lehký batoh vozím v podstatě pořád a ani ve vedrech mi vůbec nevadí, to jsem stejně spocený celý hodně tak jako tak a hlavně mi není ve sjezdech zima ať jsem zpocený sebevíc).

                  Pití tak řeším v létě tak, že více piju na zastávkách a nemusím tak už moc vypít teplého pití z láhve. Navíc na každé zastávce vždy naberu studenou vodu, takže to ani tak hrozné není i když to teplá rychle.

                  0 0
                  • maajkee  

                    Jako já v tehle vedrech vypiju klidně 2l vak za 2 hodiny brouzdání terenem. Takže bez batohu a vaku ani ránu. Radši těžkej batoh než aby došlo pití.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      To je jen o organizaci trasy. Běžně jsem odjezdil spoustu celodenních výletů ve vedrech kolem 35° jen s jediným 0,75l bidonem.

                      A piju dost, dávám si na to pozor.

                      1l/hodinu už nutné není, protože tolik není dlouhodobě schopné tělo vstřebat ani když piješ co nejlépe vstřebatelné nápoje. Většina lidí to má někde kolem 0,7l/hodinu, co je schopna zpracovat.

                      Když se pak podává v moc velkém vedru výkon po moc dlouhou dobu, tak dojde k dehydrataci organismu a navýšení pití tomu stejně nezabrání.

                      Za celodenní výlet jsem ale i třeba těch 6–7l+ vypil i když jsem vezl jen ten jeden bidon.

                      Ale samozřejmě rozumím tomu, že ne každému vyhovuje více zastavovat na pití.

                      A výjimečně se může stát, že není kde doplňovat/koupit pití, pak i já beru něco navíc do batohu dle konkrétní situace.

                      A nepamatuju ani jeden případ za mnoho let zpět, kdy by se mi stalo, že mi došlo pití a musel jsem jet delší dobu bez něj.

                      A když jsem nějaký ten rok camel kdysi vozil, tak jsem pak často pil i moc (pořád běhal na záchod).

                      0 0
                      • novas752  

                        No právě, o tom to je. Někomu nevadí a má k tomu třeba i příhodnou oblast, aby co 45 minut stavěl v hospodě nebo potravninách atd.

                        Někdo se zase chce pohybovat co to jde mimo civilizaci a/nebo například na hřebenovkách taky moc příležitostí k pití nebývá.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Jasně, každému jak mu vyhovuje.

                          Ale ani v mojem případě to není co 45 minut v hospodě (většinou v hospodě, protože když už zastavovat, tak na něco studeného a dobrého, potraviny nebo studána také sem tam, ale většinou jen když není jiná možnost).

                          Jednak po celý den (jak už jsem psal) není udržitelných 1l/hodinu a pak na zastávce se vždy více napiješ.

                          Většinou to pak je něco ve stylu na zastávce dáš třeba celý litr (třeba jedno pivo a jednu kofolu nebo něco jiného nesladekého) nebo ještě víc (když je to zrovna zastávka na oběd a sedíš tam déle než jen pár minut). Po vyjetí chvíli pít nepotřebuješ (po tom co vypiješ toho na zastávce víc) i když je hodně vedro. Pak vypiju ten bidon, který mi na hodinu stačí (někdy i mírně více, když jsem po tom pití na zastávce, navíc když mi ta brzy teplá voda z bidonu moc nejede). A pak zase můžeš mít pár minut k další zastávce.

                          Takže to věštšinou vyjde na 1,5–2h jízdy.

                          A pokud je riziko, že by nebyla zastávka včas, tak pak přidám nějakou miniláhev do batohu (0,2–0,5l).

                          Takže pak reálně to není ani u mě na až tak časté zastavování. Vyjížďka u mě běžně nepřekračuje 7–7,5h čistého času jízdy ani u delších celodenních akcí.

                          Na celodenní akci stejně zastavím 2× na jídlo. A na pokrytí pití při těch 7–7,5h stačí 3–4 zastávky. Takže mimo jídlo stačí jedna až dvě zastávky navíc jen na pití.

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          A s tím problémem sehnat pití mi přijde, že taková místa v ČR téměř nejsou.

                          Jezdím každý rok na 4 týdny dovolené na bike už mnoho let a z toho 95% hory v ČR, tak mám poměrně dost projeto skoro všechno u nás a nenapdají mě téměř žádná místa, kde není kde doplňovat pití. Ze všech našich hor mám projeté málo pouze Beskydy, kde jsem byl jen 1× na 14 dní (ve všech ostatních opakovaně větší množství akcí).

                          Možná tak v Beskydech z Bílého kříže směrem na Polomy, tam to neznám. Když jsem tam byl, tak jsem jezdil jen směrem na Konečnou, kde je toho dost (ten druhý směr byl už moc daleko vzhledem k ubytování). A možná ještě tak v Jeseníkách hřebenovka kolem Smrku po hranici (na obě strany), ale i tady do pro mě zajímavé trasy se hodí zastávky (nikdy to nejezdím celé po hranici).

                          0 0
                      • maajkee  

                        Tak ono každej se jinak potí a jinak vstřebává vodu, já jsem tlustej jak prase se potím ve vedru jak hovado a i když vypiju litr za hodinu tak čůrat nejdu. Třeba teď když jsme jeli na Slovensku Marikovske Traildorado, tak byla první hospoda až za 20km a s průměrem 7,8km/h to prostě trvalo :)

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          To vstřebávání je o dlouhodobém stavu. Když je to po kratší dobu (třeba jen 2–3 hodiny), tak to tělo postupně zpracuje i když dáš i více než 1l za hodinu. Celý den už ale takhle nefunguje.

                          0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
          • maajkee  

            To jako že když jezdíš nahej tak tím řešíš vedro? :) To jsou věci.

            0 0
        • LM  

          Když to ještě zaizoluješ, tak i déle.

          • optimální by bylo asi zkanibalizovat kus termotašky a camel do toho zabalit
          • já jsem zatím zkusil jen vhodně naříznout a vytvarovat krabici od 2 litrového džusu (je vevnitř potažená hliníkem = „termofolie“) a do batohu mezi záda a camel strčil ještě centimetr tlustou bublikovou folii s velkejma bublinama jako další vrstvu izolace :-)
          0 0
          • nomecz  

            rada zdarma :) kup si v lekarne zachnanarskou termoffolii a obal camel tou folii. Pripadne pokud si sikovny tak si z toho muzes udelat „pytlik“ do ktereho camel zasunes .

            0 0
            • Libores  

              a pak stejně budeš ucucávat teplý z hadice:)

              0 0
              • LM  

                Ta hadice je ochlazována studenou vodou a podle toho jak často si ucucávaš reguluješ výslednou teplotu v puse :-). Ledovou vodu rozhicovanej pít nechceš…

                0 0
              • MlokCZ  

                To nebudeš. Když už máš vak se studeným pitím, tak jak ve vedrech, tak mrazech je základ po napití vždy fouknout zbytek z hadice zpět do vaku, aby to v hadici nezteplalo/nez­mrzlo.

                0 0
                • Libores  

                  no, mě teplý neva, ale je to dobrej nápad:)

                  0 0
                • zdenal8  

                  Přesně. Hlavně to platí v zimě. Jak nefoukneš, tak už se pak třeba ani nenapiješ.

                  0 0
      • iron.hide  

        v batohu to nejakym zazrakom vzdy vydrzi o nieco dlhsie studene.

        Bidon v lete je nanic, ale lepsie nez nepit vobec.

        0 0
      • -b-n-x-  

        Kdysi jsem jednou udelal toto:

        Vecer si hodil nejakou boruvkovou limonadu do 1,5L pet flasky, trosku zmacknul, aby mela mensi objem, a hodil do mrazaku. Rano to hodil do batohu a vyjel (asi tak v 6:30). Prvni kousek roztate vody se dalo pit asi tak v 9. Bylo to tak akorat, protoze jiz zacinalo byt pomerne horko. No a pak to v prubehu dne tak nejak postupne roztavalo, roztavalo, a zbytek jsem dopil asi kolem treti odpoledne. Tohle reseni melo snad same vyhody a zadne nevyhody. Batoh lehce chladil zada, tekutiny jsem do sebe dostaval postupne, a hlavne ta studena limonada byla v tech tehdejsich vedrech (35–40) naprosto skvela :-)

        0 0
        • iron.hide  

          jo to je fajn napad

          0 0
        • budíček  

          něco podobného jsem udělal minulé léto s pitným vakem, dal jsem do něj kus ledu, voda v horku krásně studená po celý den, ale další dva týdny po tomto experimentu jsem nemohl 2 týdny otevřít ústa, asi nějaký zánět z pití studené vody v horkých dnech…bolestivé ponaučení…nepít chlazené nápoje na kole v hicech :-/

          0 0
          • LM  

            Tip: cucni si vždy jen z hadičky, kde už to bude trochu teplejší. Jakmile to začne být až moc studené, tak zase chvíli počkat ;-).

            0 0
          • novas752  

            Přesně tak, musí se jen pravidelně ucucávat, s Camelbakem to jde za jízdy kdekoliv. Vychlemtat spoustu studeného najednou mi taky nesvědčí.

            0 0
        • nomecz  

          tak predpokladam ze to asi nebylo jedine piti ne ? protože 1,5 litru je ve vedru tak na 2 hodiny pokud trosku slapes :) a nedokazu si predstavit ze bych poprve pil po 2,5 hodinach jizdy

          0 0
          • -b-n-x-  

            Nebylo. Vodu ze studanek jsem nepocital. Ale protoze to byla vyjizdka cca 110km na mtb po horach, tak bych tipoval ze jsem krome te limonady vypil dalsi 4–8l normalni vody.

            0 0
    • -b-n-x-  

      Konecne zacinaji teploty, kdy se da experimentovat s holymi koleny :-).

      0 0
      • Rowdy  

        Já včera takhle nerozvážně experimentoval a dal 70km po kopečcích Středohoří. A následky byly hrozné, po návratu domů jsem musel vyžahnout 2L krásně chlazeného piva.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • mira13  

      Jak to tady čtu, tak spoustě lidí to teplo nevadí a nebo ho dokonce vítají. To teda zavidím :) Já to mám úplně opačně. Nejlíp se mi jezdí kolem 20–23 stupňů (můžu mít krátký a ještě mi není teplo), nad 25 se na slunku už docela přehřívám a nad 30 už vyloženě trpím.

      V této souvislosti mám svůj osobní extrémní zážitek z jednoho výjezdu po silnici na Lysou. V ten den bylo v nížinách kolem 35, tak jsem si říkal, že na horách bude líp. Ono ale i na úpatí v Papežově bylo nejspíš přes 30, takže mi i samotnej příjezd pod kopce dal zabrat a na vrcholu Lysé bylo něco nad 25. A nefoukalo vůbec. V tom výživným stoupání, který je většinu času na slunku a s rozpáleným asfaltem, jsem se brutálně přehříval, sotva jsem pomalu šlapal na lehký převody, přesto tep hrozně vysoko a sotva jsem dýchal. Několikrát jsem musel zastavit ve stínu, vydýchat se a aspoň trochu vychladnout a měl jsem chuť to kolo zahodit. A to nemám žádnou nadváhu ani jiný problémy :) Ani jsem nebyl bez formy, naopak. Jen se s teplem nějak nekamarádím.

      0 0
      • Espen  

        Musíš doma v zimě víc topit, abys tam měl alespoň 24°C. Pak tě letních 30+ nerozhodí :-).

        0 0
        • mira13  

          Tak to já právě topím na 20–21 a v ložnici mám kolem 17 :-D Víc mi přijde nejen zbytečný, ale i proti mýmu komfortu. Ale je mi jasný, že spousta lidí to má úplně jinak.

          0 0
          • Espen  

            Se pak nediv že v létě chcípáš :-).

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
      • obda  

        S těma teplotama nejseš sám, na ideálu 20–23 se shodneme :)

        0 0
    • RomanH  

      Uz za mesic Svata Anna, chladna z rana – pomalicku se muzeme tesit na Babi leto a vytouzeny podzim

      0 0
    • RomanH  

      Uz za mesic Svata Anna, chladna z rana – pomalicku se muzeme tesit na Babi leto a vytouzeny podzim

      0 0
      • RomanH  

        A ja se tesim 2× vice :-)

        0 0
      • -b-n-x-  

        „Za mesic“ – jo, a vskutecnosti 30°C v sedm rano :-)

        0 0
        • RomanH  

          Musis verit ;-)

          0 0
          • grafik  

            Dlouhodobá předpověď říká, že za měsíc budou průměrné až mírně nadprůměrné teploty, srážky průměrné, možná lehce podprůměrné. Stav ozónu lehce podprůměrný k dlouhodobému průměru. Zdroj: NOVA

            0 0
            • -b-n-x-  

              V nove maji kristalovou kouli?

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
      • iron.hide  

        no bodaj by znovu buchol cernobyl a prisla nuklearna zima

        0 0
        • -b-n-x-  

          Kdyz „buchne znova cernobyl“ – tak ale nejdrive bude fakt vedro :-)

          0 0
          • RomanH  

            Ale zase to uz nebudeme resit :-)

            0 0
            • -b-n-x-  

              My ne, ale IH tady bude jezdit na kole v prazdnem lese. Nejdrive mu bude vedro, to nema rad. A potom zima – to uz bude stastny :-)

              0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
      • Paja  

        Ja vedel, ze to sem driv nebo pozdeji napises ;)

        0 0
    • Espen  

      Tak dneska nic moc tedy. Docela tu u nás fouká vlahý vítr, takže žádný vedro,ve sjezdech až chladno :-). Oproti včerejšku jsem se ani nepotil.

      0 0
    • pekoss  

      Me teploty nad 30°C moc nevadi, ba naopak si v nich docela libuju, Odolonost na vysoke teploty jsem si vybudoval 8-mi lety driny (tesim se na perly) v jednom nejmenovanem hutnickem podniku v Trinci :D

      Dneska jsem si treba krasne po sichte vyslapal Javorovy po asfaltce a to pivko na vrcholu a nasledna hrebenovka do Lomne uplna nirvana a harmonie v dusi :D

      Ale teploty pod 10°C moc nedavam a pod 5 ani nevyjizdim..

      0 0
    • Pavel  

      Včera 35°, dnes 18°..

      Jak u blbých.

      0 0
      • -b-n-x-  

        Takze zitra mame cekat 1°C ?

        Nicmene, musim trochu upoornit na tu tvou falesnou hru s informacema. Porovnavat nejchladnejsi obdobi s nejteplejsim se mi uplne nezda fer. Myslim, ze tady dochazi k jiste forme xenofobie, obchodu se strachem a pokusem o vytriskani politickeho kapitalu :-)

        0 0
        • Pavel  

          No, už zase leze z mraků ta žlutá kula, takže to určitě půjde nahoru. Ale bylo fajn MUSET zavřít okno, protože mi začalo být chladno. :)

          0 0
          • -b-n-x-  

            No vubec mi nemluv. Ja ted chodil posledni tyden do prace v kratasech, a musel jsem si vzit uz dlouhe gate. Protoze me zacaly z chladu bolet kolena. U nas v kanclu mame ted furt pustenou klimu a normalne mi vcera byla skoro cely den lehce zima. No a vecer vyjdu ven, ze se ohreju – a prd. Kosa jak svina (asi jen 22°C)

            0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
    • doubeq  

      Kolo je za mě lepší v teple, jelikož v mrazu –8 je na vyjížďce potenciální problém s oblečením.

      A co běhání, kdo běhá ve 30+? Já vyběhnu, ale do 10km, jinak bych chcíp :-D

      0 0
      • TK75  

        Ještě minulý rok jsem běhal v zimě i v létě, ale když jsou teď ty megavedra tak na to kašlu.Taky kolo mně už bere víc v zimě než teď.

        0 0
      • novas752  

        Potenciální problém s oblečenim vyřešíš pořízenim vhodnějšího oblečení. Vedro se dá řešit jen hospodou nebo koupačkou a to člověk pak nikam pořádně nedojede.

        0 0
        • Lister  

          Potenciolnální problém s ježděním v zimě vyřešiš tím, že v zimě nejezdíš. Někomu to prostě od určitého věku nedělá dobře a můžeš mít hadry za 50 tisíc (tohle můžeš brát doslovně).

          V létě jediný problém, který musíš řešit, je správná intentita a dobrá hydratace.

          0 0
        • Espen  

          Včera ani dnes jsem žádné velké vedro necítil. Dopoledne jsem se hrabal v kole na zahradě a to pálilo dost, ale když odpoledne vyjel, bylo mi příjemněji. Vítr příjemně ochlazuje.

          0 0
      • obda  

        Voe, v zimě se oblíknu a pohoda, ale v létě se neuchladím :(

        0 0
      • black.horse  

        Já běhám, tedy vlastně komplexně sportuju pořád… zrovna tenhle víkend, sobota přes den 1,5hod zvedání činek, odpo 16,5km lehkého trailového běhu a dneska 100km na silničce, beru to tak, že více piju, hlídám si přehřátí, ale sportuju úplně stejně jako v jiných teplotách, jen se prostě víc potím a více se hlídám… Před lety jsem v těhle extrémech běžel 55km ultra v horách, dost lidí předčasně končilo kvůli počasí, sám jsem si tam vyzkoušel stav přehřátí a dehydratace, ale nakonec to nějak ustál krátce před kolapsem a nakonec dokončil, takže super lekce kolik toho moje tělo snese a jak se chová mimo komfortní zónu… imho tyhle věci jsou řešitelné, jen to fakt chce zkušenost a hlavně rozumně se přizpůsobit podmínkám a aktuálnímu fyzickému stavu…

        0 0
    • grafik  

      Dnes pohoda, od nás jsem se jel mrknout na Drásala do Holešova, a pak na Hostýn. Boží orosené pivo v Přerově a domů, Slunce pálilo solidně. V nohách celkem nájezd, přesně nevím. Zítra vyrážím do velkých kopců u Hané. Krajina kolem Holešova totální luxus, ne ze bych ji neznal, ale jízda okreskama, které nemám projeté a trochu hledani… brzo zopakuji.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Lister  

      Je vidět za na BF se nic nemění.

      Trochu se oteplí a hned se z toho můžou všichni ****** :-P

      Za pár měsíců ti stejní začnou nadávat, že jsou tady zase ty bílé sračky.

      0 0
      • doubeq  

        To je klasika i ve společnosti, kolega je i schopnej nadávat na předpověď, že slibovali něco jinýho a když neprší, tak že je moc sucho a když prší dva dny, tak už moc dlouho chčije :-D

        0 0
      • Rychlej turista  

        Se divíš, když vetšina lidí žije celoročně v pátém ročním období? Kdykoliv z něj vylezou ven, jsou v šoku.

        0 0
      • Lišák  

        Asi nebudu všichni – z vedra se můžu ****** a na bílý sračky se těším! Hlavně aby toho napadlo hodně a já mohl na běžky i kolem Brna.

        0 0
        • RomanH  

          +1

          I pes ma z toho vedra sracku. Proti zime se da obleci, vedru neuteces.

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • iron.hide  

            Aj ja mam z vedra sracku. Napoj v bidone sa mi na tom slnku rychlo skazi a potom z toho serem

            0 0
        • obda  

          +1

          0 0
      • iron.hide  

        Ne nebudu, bile sracky su mnam

        0 0
      • jIrI___  

        Já třeba nadávám jen na bílé sračky, aktuální teploty mi maximálně vyhovují. Prostě léto jak má být, není si nač stěžovat.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Espen  

      Dnes na kolo prdím, budu ladit formu.

      Vyvalim se na sluníčku, musím srovnat opálení. Přeci jen ten vypálenej dres není moc sexy :-).

      0 0
    • grafik  

      Tak dnes nakonec místo kopců dlouhé otevřené roviny proti větru. Topilo to o dost víc než včera, nájezd nevím, ale stalo to za to. Nikde nikdo. Zdroje vody každých cca 40 minut, stačil jeden bidon.

      0 0
      • doubeq  

        Když jdu běhat v hicu, ne v tomhle pekle, tak je to stejně, nikde nikdo a když, tak divně koukaj :-)

        0 0
      • iron.hide  

        jak nikde nikdo? a ti dvaja cyklisti co?

        0 0
    • obda  

      Těm, co jim nevadí vedro. Vám není horko na hlavu? Mám vyzkoušené, že to je to, co mi hodně vadí. Když mi praží na helmu, je to peklo i při nižší teplotě. Při vyšší teplotě už je jedno, jestli svítí :( Jsem z toho takovej unavenej, malátnej a ospalej, i když by nohy v pohodě jely. Co mi zabírá, tak voda do bidonu a hlavu si průběžně polívat.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • TK75  

        Já mám hlavu celou mokrou, teče mi to do očí a je to horší než sníh sníh Sníh a už aby byl podzim.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • Espen  

        Na helmu v tomhle z vysoka prdím :-D.

        0 0
        • TK75  

          Poslední dobou mi přijde, že takhle slunce nikdy ostrý nebylo.Stačí chvíle a seš spálenej a to se mi nikdy takhle rychle nestávalo

          0 0
          • snas89  

            Dneska jsem dal 70km:)

            Jsem teda docela vyrizenej…

            V lese se to jeste da. Navic pri rychlostech 20 a vys je aspon lehky vanek vetsinou.

            Helma vubec nevadi. Mam dobre odvetravanou.

            Uplne me odrovnal takovy kopecek par metru od domu. Cely den tam sviti slunce, asi 2 metry siroka ulicka do ktery to prazi a vzduch tam jen stal a salal…

            Tohle bylo peklo:)

            0 0
            • deekay  

              Dnesni kilecko po rovinkach v polabi a garmin mi ukazal teplotu max 43 a avg 40 stupnu :) Ani ten vitr nepomahal, bylo to jako kdyby mi nekdo fenoval hlavu horkym vzduchem :)))

              0 0
              • Zbyněk  

                Tyhle údaje z cyklopřístrojů je potřeba brát s rezervou, ale vzpomínám na jednu trasu v Přímořských Alpách, kde komp ukazoval přes 50°C. Regulerní teplota ve stínu mohla být ke čtyřicítce.

                0 0
                • Pavel  

                  To sice ano, ale na tebe svítí slunko zcela stejně jako na ten cyklocomputer. Mě to dnes ukazovalo 40 a vedro mi teda fakt bylo. Pravda, proti loňským 50+ v Izraeli furt pohoda, ale ani těch 40 mi moc nechutnalo..

                  0 0
                • deekay  

                  Kdyz koukam na zaznam, tak delsi sekce lesem ve stinu 37–39 :)

                  0 0
                  • Zbyněk  

                    Tak vzhledem k tomu, že absolutní rekord ČR je 40,4°C, bude i těch 39 v lese nadsazené, nicméně i 30 ve stínu je z mojeho pohledu extrém a s kolem to už moc nejde dohromady. Dnes ale u nás OK. Dobře jsem zvolil trasu i čas, takže teplota během jízdy max 25 a i přes silnější vítr příjemné svezení. Jel jsem teda jen 67 km. Odpoledne 33

                    0 0
                    • deekay  

                      Hele to netvrdim, ale proste jsem takovou hodnotu zatim na budiku u nas nemel :)

                      0 0
                • iron.hide  

                  ziadna rezerva, ked na tachometer pece 40+, tak aj na jazdca pece 40+ ;)

                  0 0
            • Pavel  

              Si stěžuj na uličku.. Já se musím vydrapat skoro 100 výškových metrů po takové 2 m silničce na základnu (hospoda). A pak 50 metrů dolů dom :-)

              0 0
              • Zbyněk  

                To já to mám do „domácí“ hospody deset výškových :-). Raději tam teda dojíždím z opačné strany, protože je to z kopce.

                0 0
                • Pavel  

                  Z opačné strany to mám výškově stejně, jen místo 8 % to je 10 až 12..:-D

                  Z domu to mám 45 výškových.. Ale zase nám nehrozí povodně :-). Těch 100 to je od Olše (Těšín).

                  0 0
            • babkanakole  

              Dneska 65km pohodově po silnicích z prodlouženého víkendu zpátky, takže i s nákladem. Vyjížděli jsme už po sedmé ráno z Nové Pece, a ještě jsem na hodinu natahovala lehkou bundu. V osm už teplo, ale pořád se dalo. V podstatě to šlo skoro až do konce, i když velká část byla bez stopy stínu. 3× jsme zastavovali pro doplnění vrstvy opalovacího krému.

              V 11 hodin na nákupu skoro u cíle ukazoval teploměr na budově ve stínu 30. Nejhorších bylo těch posledních pár km přejezdu rozpálenými ulicemi, kdy už jsem si připadala opravdu jak na grilu.

              Cyklistů bylo na cestách dost, i když jsme je začali potkávat až někdy po deváté, a víc jich až tak okolo desáté.

              Ovšem po poledni už by mě na kolo nikdo nedostal.

              0 0
        • obda  

          Bez helmy to není o moc lepší – a rozsekat se můžu nezávisle na teplotě.

          0 0
        • Pavel  

          V přilbě se spalis jen pod otvory.. ;-)

          0 0
      • grafik  

        Horko na hlavu je to poslední co v podobných teplotách řeším a to mam černou, asi dobře větrá …

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • -b-n-x-  

      Takže horka by měla pomalu končit. Teď ale uvidíme, zda-li to byl jen takový exces, nebo trend jak bude vypadat toto léto. Pokud trend, tak přelom červenec-srpen bych viděl běžně 40°C. V noci 30

      0 0
      • Martin  

        Neser, pěkně 25 a stačí.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Vsak, to neni tak, ze bych zpusoboval ja. Sice jsem rikal, ze si myslim, ze jsem vladce galaxie s neomezenou moci. Ale fakt nevim jak udelat to pocasi jake potrebuju/chci.

          BTW. – 25 jsi myslel v noci ne? Protoze pres den to je napr. na koupani zoufale malo. To uz je treba mi jedno, jestli se jdu otuzovat rekneme v plus 3, nebo ve 25 :-)

          0 0
          • Martin  

            Aha, já myslel, že jako vládce galaxie tohle umíš ošetřit…

            0 0
            • -b-n-x-  

              Covece, asi teda jo. Akorat ja ted posledni dobou resil ruzne papirovani. To bys neveril, kolik byrokracie za tim vladnutim galaxii je. Vubec nemam cas hrat si s pocasim na zemi. Ale asi to papirovani zcasti presunu na nejake „Indy“ a budu se vice venovat konickum. Zkousel bych treba ruzne hratky s pocasim v CR :-). Jeden den –20°C, druhy +40. Atak podobne :-)

              0 0
              • Martin  

                Počkej ty uličníku, pošlu na tebe mrak.

                0 0
                  • Martin  

                    Boha, zas nějaký exot testuje v produkci… to nemáš testovací planetu?

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      No cococo? Vsak tohle je testovaci planeta :-)

                      0 0
                      • Martin  

                        Hm, tohle jsem fakt nechtěl slyšet…

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          Hele, vsak ty jsi v ostre verzi i na produkci. Neboj :-)

                          0 0
                          • Martin  

                            A tohle je produkce nebo test?

                            0 0
                            • Pavel  

                              Není produkce s ananasem?!

                              0 0
                              • Martin  

                                Ananas je i v testu. Krom adresy služby se produkce a test moc neliší. Resp. záleží, jak často se test obnovuje.

                                0 0
                                • Pavel  

                                  Jsem to asi spletl s developer edicí..

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    Jo, tam je blob pro ananas prázdný a jen připravený :)

                                    0 0
                                  • -b-n-x-  

                                    Myslis na devel serveru, nebo na lokalni stanici?

                                    I kdyz to je asi tak jedno. Ja tam na lokale zkousim vselijake kravinky.

                                    0 0
                            • -b-n-x-  

                              Zalezi v jake verzi to ctes. Kdyz jsi v testu – uvidis v poslednim radku „TEST“. Kdyz na produkci, uvidis „LIVE“.

                              TEST

                              0 0
      • TK75  

        No manželka říkala, že by jsme si měli pořídit klimatizaci.Tenhle trend , kdy je léto rok od roku větší vedro se bude zhoršovat.No a taky stárnem, že

        0 0
        • iron.hide  

          nj, to je v sucasnosti najlepsia mozna volba.

          0 0
        • blue.sun  

          Nejhorší na klimatizaci je to, že ti pak každé teplo připadá ještě o to horší. Takže klimu doma nechci, v práci nemám a v autě mi nefunguje… A asi to snáším líp.

          0 0
          • iron.hide  

            to je pravda, je to o zvyku. Aj tak vsak som rad v praci za klimu, inak by som nacisto skapal.

            0 0
            • TK75  

              A taky kde bydlíš.V paneláku už to začíná být k nevydržení.

              0 0
              • blue.sun  

                Asi jak v kterém… u nás to jde, ani pod střechou nejde teplota přes dvacet osm, zatím. Když jsem bydlel v novém podkrovním bytě, nebyl v létě problém mít doma třicet dva, třicet tři stupňů.

                0 0
                • TK75  

                  Ano třicet dva máme, ráno dvacet osm a jsme pod střechou

                  0 0
              • Espen  

                Koukám na teploměr a mám doma v paneláku 24°C.

                0 0
            • blue.sun  

              U nás to ještě celkem jde. Když jsem byl pracovně pár týdnů v Iráku, to bylo jiné klima. Tam opravdu venku na nezbytně dlouhou dobu. V červnu padesát ve stínu, do toho suchý, horký vítr. A v takových podmínkách jsme byli pár hodin venku, mapovali a kreslili… skvělé. Tam jsem za klimatizovaný pokoj byl rád.

              0 0
    • iron.hide  

      .

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • KoudakT  

      Můžu přidat svůj zážitek, kdy jsem jel poslední kopec VKV a stoupal jsem z Červeného Kameňa na Vršatec. Tehdy bylo tak 33°C a dokud jsem přejížděl z Poteče přes Požár pohraniční kopec, bylo to v pohodě, protože to bylo pod stromama a foukalo. Průšvih přišel právě v tom stoupání na Vršatec, kdy jsem vjel do údolí, kde ne nehnul ani lísteček a stoupal jsem tak 5–6 km/h. Udělalo se mi blbě, měl jsem co dělat, abych slezl z kola, protože už na mě šly mrákoty a musel jsem si sednout uprostřed cesty, protože jsem už skoro neviděl.

      Výsledek byl, že jsem tam seděl asi 20 minut na cestě, vypil naráz asi 1,5 litru vody a po mně zůstalo na cestě tolik potu, že skoro odtékal :-D

      Ale zážitek na ujištění, že tělo není ze železa dobrý.

      0 0
      • Espen  

        5–6km/h to musí být strašně prudká stojka, není lepší jít pěšky?

        0 0
        • babkanakole  

          V sobotu cestou na Plešné jezero jsem v tom nejprudším stoupání trapně nemohla předjet rodinku s kočárkem :)

          0 0
        • KoudakT  

          Mno, ehm, hm, tak jako… stojka ani tak ne (12–13 %), spíš nejely v tom horku nohy :-/

          Ale kopec to byl slušný :-D

          0 0
      • nomecz  

        no jestli ono to není spíš o podcenění přípravy …

        viz včerejší švih s kolegou, cca kilo na štěrkoletu relativně po rovině , ale zatím co já jsem po cestě vypil asi 3l tekutin a další 1,5 si prolil helmou na hlavu tak on na cca 80tým km, že musí dát pauzu … tak sme sedli do knajpy on do sebe vyklopil 2 radlery a prej že si doplní vodu. Měl v bagu tak 0,5 litru a prej vyrážel s 1,5 litrem … a hrozně se divil že je totálně KO a musím na něj furt čekat.

        0 0
        • Pavel  

          To zkoušel jen na „velblouda“? :-D

          To klidně mohlo skončit kolabsem..

          0 0
        • KoudakT  

          Piješ jak duha, ale jak jedeš pomalu a nefouká, je ti to houby platné. Zásoby vody jsem měl jak na Saharu (vezl jsem 3 litry vody). Ale zabilo mě horko.

          0 0
          • Pain  

            Tohle se mi stalo předminulej rok v lese ve stoupaku. Už v půlce jsem začínal citit že vařim no a nahoře uz v řiti. Nastesti kousek od baraku. Uplne mi vařila hlava :-)) Přehřátí. Doma do vecera jsem potil studenej pot a vubec to nešlo zastavit. Navic mi bylo fakt zle. Hydratovanej jsem byl dost si myslim. Zrejme jsem ten kopec moc napalil, nevim.

            0 0
            • LM  

              Lehčí úpal, no :-)

              Prevence:

              1. dostatek tekutin,
              2. pokrývka hlavy,
              3. omezení fyzické námahy,
              4. nezůstávat na slunci při tropických teplotách.
              0 0
              • Pain  

                Zřejmě jo. Fakt mi bylo zle :-)

                0 0
              • pepek  

                Řekl bych, že dostatek tekutin nestačí. Je potřeba jonťák – a ne, nemyslím pivo. Voda i minerálka jen šplouchá v břichu a nefunguje.

                0 0
                • Pavel  

                  Tekutiny nestačí, je třeba tělo ochladit, je přehřáté. Ideální je chlazená kapačka přímo do žil :)

                  Jinak bacha na úžeh (přehřátí hlavy z přímého slunce), ten může narozdíl od úpalu skončit i smrtí (otok mozku).

                  0 0
                  • LM  

                    Hm, zkoušeli jste někdo Aqua Coolkeeper ? Pokud to fakt funguje, tak by to mohlo pomoci :-)

                    0 0
                    • Pavel  

                      Já to včera „vyřešil“ tak, že jsem se na obecní EU pumpě prostě celý namočil a to včetně rukavic, ponožek a dresu. Na chvilku to pomohlo..

                      No, právě mi díky bouřce vypadla elektřina, ještě že mám všechno na upskách, takže si na počítačích v klidu pokračuji. :-)

                      0 0
                      • Jakobo  

                        To jsem delaval na Korzice. Nekonecne stoupaky, 40 kg nalozene kolo a to horko. Peklo proti tomu hadra. Prvni moment vzdycky obrovska uleva, ale do 20 – 30 minut hadry suche. Nastesti je na Korzice vsude cista voda a to i na konci leta. Jeste pamatuju, ze prvni 3 dny jsem do sebe nebyl schopen temer nic dostat, jen jsem porad strasne moc pil. Stejne to byla parada, mesic na kole, v teple, zadne starosti…

                        Totez jsem delal loni v Norsku pri vyjezdu nejake 15 km dlouhe prudke serpentiny kdesi v horach. Desny hic, tak jsem cely i v tretrach vlezl do nejakeho potoka, fakt uleva!

                        0 0
                        • Pavel  

                          Totální „saharu“ jsem zažil na kole v Izraeli. Celou dobu (10 dnů) jsem měl pořád pocit žízně, ač jsem pil, co to dalo a to vč. piva (za den jsem vypil i 10 litrů). Prostě jak je tam téměř nulová vlhkost vzduchu, takže furt pocit sucha..

                          Pravda, osm kousků jako u nás jsem tam samozřejmně večer nekopl.. :-D

                          A totéž když jsme tam byli se ženou a dalším párem autem. A to tam nebylo takové vedro jako na tom kole.

                          EDIT: 10 litrů VODY, ne piva! :)

                          0 0
                        • Martin  

                          V pekle bys měl navíc ananas :)

                          0 0
                        • iron.hide  

                          ja som bol na Korzike dvakrat, vzdy v lete samozrejme, a nikdy tam nebolo tak strasne teplo. Vsak sa to aj prezyva „zeleny ostrov“, je tam vsade vegetacia, lesy a hory.

                          Oproti tomu Sardinia, to uz je ine kafe. Tam by som teda v lete fakt nechcel ist.

                          0 0
                          • Jakobo  

                            Jo jo, zeleny je a vsude tece voda. Mne se tam velice libilo a chtel bych se tam jeste nekdy podivat. Myslim na kole. Fakt raj. Co jsem objevil Korziku vubec nemam snahu jet nekam dal na jih, je to pro me ideal. Treba kdyz porovnam s Kyprem, Marokem, nebo i Australii, kde jsem take byl, teda bez kola, vsechno vyprahle, sucho, clovek se nema kde umyt, hnus. Mne to fakt nema co nabidnout a fanda cestovani nebo poznavani novych zemi bohudik nejsem. Korzika fakt bomba. V tech roklinach vsude potoky plne ciste vody, vyborne zradlo…

                            Byl jsem tam cele zari 2013, jel jsem tu cestu prusmyku Rondane des col corses, vylezl na Mt. Cintu a posledni tyden se flakal kolem Bonifacia. Nevim, ja si pamatuji teploty nad 30 °C, samozrejme dole, asi do 300–500 mnm. Kdyz se popojelo k hranici 1000 metru tak uz to klesalo ke 20 a vysoko v prusmycich jsem musel oblekat vestu. Ten posledni flakaci tyden na konci zari jsem i dostal uzeh nebo upal ci co. Bylo mne blbe, teploty a tak. Nastesti az posledni den, kdyz uz jsem odletal domu.

                            0 0
    • maajkee  

      Musím říct, že dneska jsem si fakt sahal na dno. Vyrazil jsem na chalupu, chytře přes pravý poledne. Na silničce, cca 60km, převýšení cca 750m.

      Garmin ukazoval v půlce cesty 39 stupňů.

      Lohnil jsem co to šlo, když byla řeka nebo kašna tak jsem chladil hlavu, ale fakt tohle už není pro mě! Když mi bylo 20 tak jsem to neřešil, ale teď je to jiný.

      0 0
    • Espen  

      Od včera vyhrožujou, že bude sajgon a ono nic pořád. Celý den smrdim doma :-(.

      0 0
      • Maka123  

        Lepší jet ráno než je vedro, v práci máme celoročně přes třicet stupňů a teplo mi nevadí,ale přes třicetpět už je o zdraví. To už se neochladíš ani když jedeš přes 30km/h. Normálně pivo nepiju, ale v těch vedrech si dám a ne jedno!

        0 0
        • Espen  

          Mě se ráno nechce, radši jdu až po obědě, když už je pěkně teplo a můžu zabít pár hodin na kole. Joo, když jedu 30km/h pěkně to chladí, ani nejsem spocenej. V práci máme v provozu tak 60°C a víc :-D. Když v tom máš třeba hoďku něco řešit, je to paráda. Na kole pivu nepiju, nohy pak nejedou.

          0 0
          • Maka123  

            Zastavím a hned jsem turch. Normálně pivo vůbec nepiju, ale teď to pěkně chladí ;)

            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Martin  

      Pro mou maličkost začalo ideální počasí. Venku 22, není vedro… hned se bude jezdit líp :)

      0 0
      • -b-n-x-  

        To abych zas vytahnul navleky na kolinka :-)

        I kdyz pockat – nemusim, protoze na bajk stejne neni cas.

        0 0
      • Pain  

        +1

        0 0
      • Espen  

        Normálně jsem po dvou hodinách vymrzlej. Ú nás i fouká a nevzal jsem si nic pod dres. Hledal jsem stoupání, abych se ohřál trochu.

        0 0
    • Pavel  

      Dnes přímo úžasné!! 25 st, polojasno, lehký větřík tak akorát, nesral, osvěžující. Tak by mohlo být až do listopadu. Včetně. :-)

      0 0
      • Martin  

        Kde můžu podepsat petici?

        0 0
        • Pavel  

          No ale zas pak jen tři piva.. =pokud netrpím já, trpí hospodský.. ? :-))

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
        • obda  

          Obávám se, že naše petice bude ignorována :-/

          0 0
      • Pain  

        Dnes jsem si to taky užil. Počasí u nas na západě podobny.

        0 0
      • Espen  

        Nee, dnes byla zima.

        0 0
      • kotew CZE JIHLAVA  

        Jo, celkem fajn, ale teda u nás foukalo dost, teplota v pohodě, ale teď to leze nějak nahoru, už je 29°C

        0 0
      • blue.sun  

        Jo, a ráno na cestu do práce skvělých dvanáct stupňů… Ne, to fakt nechci.

        0 0
        • Martin  

          Já měl 6-náct mimo město a 8-náct ve městě, rukávky, návleky na kolena a jedem. Po příjezdu do práce jsem nebyl splavený jak uň.

          0 0
          • iron.hide  

            no to si ale sracka. Co ja bych dal za 16 stupnov, kludne aj cele leto.

            Ale vlastne sobotu v noci bolo v lese len 15, a ja len v tenkej letnej vesticke, jo to bola parada.

            0 0
          • Člověk a jeho svět  

            6-náct + 8-náct … No ty jo, tomu říkám zápis číslovek

            0 0
        • Pavel  

          Si nestěžuj! V Jizerkách mrzlo. ;-)

          0 0
        • RomanH  

          Ja dnes rano konecne vyjel, krasnych 14 stupnu, navleky + vesta a parada :-)

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • kotew CZE JIHLAVA  

      No nic, 30°C je čas vyjet:-)

      0 0
    • Espen  

      U nás zima jak v prdeli. Doufám, že teď jste spokojený :-(.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • iron.hide  

      No konecne je tento tyzden prijemne letne pocasie

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • xtonda  

        Nevím kolik máte v Blavě, ale tady je 15. Nemám rád tropy, ale jezdit v Červenci v teplém oblečení je opruz.

        0 0
        • iron.hide  

          mame tu teraz 22–24. Ale rano bolo cca 16 a to je super.

          0 0
        • Espen  

          Přesně tak. Teď tu sedím a přemýšlím co oblíct. Jestli i návleky na nohy, teplej dres, nebo jen taky návleky na ruce? Za chvíli se vydepkuju a lehnu na gauč a budu koukat na TdF. Ještě možná vezmu neopren a půjdu na koupák.

          Na příští rok se musím pořádně vyžrat, abych lépe snášel chladnější dny :-D.

          0 0
          • 7021  

            Docela jsem si rano v tech 8°C pripadal v dlouhem jako posuk, potkavaje lidi na zastavkach v letnim obleceni.

            0 0
          • nitraq  

            Asi tak. Sedět v pět odpoledne venku na pivu a mít na sobě dres, dlouhý triko a flísovou vestu, na to nejsem zvyklej.

            0 0
            • RomanH  

              Rukavky, nakoleniky a vesta misto v baglu nezaberou. Je to jen malicka dan za to, ze z cloveka neleje a v lese po nem neustale neleze nejakej hmyz.

              0 0
              • Espen  

                Teď jsem přijel. Vyfoukanej, zmrzlej, totálně otrávenej. Už aby zas bylo 30+, to přijedu domů nespocenej, vopálenej, nahřátej.

                Krom těch pár dní co bylo teď hezky, je to počasí letos pěknej hegeš!!!

                0 0
                • Pain  

                  Nebreč čoeče. Já si to teď užívám. A věřim že nejsem sám :-)

                  0 0
                  • Espen  

                    Když byli tropy, bulelo tu dost lidí, takže já bulím teď.

                    Mi ale neříkej, že když jedeš normálně přes 30km/h a z kopce 60km/h, že necítíš chlad.

                    0 0
                    • Pain  

                      Jo to jo. Ale jezdim normalne i přes zimu, takže me to fakt nějak nevadí. Je pravda, že zas nemusim 30+ tam kde ty si užíváš, já moc ne. To jedu buď ráno, nebo jdu radeji třebas plavat.

                      0 0
                      • Espen  

                        Taky vyjedu i v zimě. Jdeš se na hoďku vyvětrat a si na to připravenej.

                        Teď je léto, chci dát oběd a vyrazit na celé odpoledne někam na kafčo,zákusek a tak.

                        Dnes sem se po hodině vrátil a ležím tu pod dekou.

                        0 0
                        • vrazdit  

                          když se jedeš v zimě vyvětrat na 4 hoďky, tak jsi taky připravenej… a stejně vymrzneš… a to je právě příprava na tyto pohové letní patnáctky :)

                          0 0
                          • Espen  

                            To bych nešel

                            0 0
                          • mvd  

                            Když jsi připravenej, tak nevymrzneš :o)

                            0 0
                            • vrazdit  

                              no tak somozřejmě jsem mohl byt vždycky trošku připravenější, ale prostě třeba dlouhý sjezd v minusových teplotách po předchozím lehkém zapocení ve výjezdu je docela spolehlivý iniciátor promrznutí :)

                              0 0
                              • mvd  

                                Můj problém byly v zimě vždycky periferie. Pravidelně jsem přijížděl splavenej, ale s chodidlama promrzlejma do necitlivosti. Merino podkolenky, zimní tretry, na to neoprenový návleky, všechno málo platný. Ruce jen o něco lepší. Vyřešily to vyhřívaný ponožky a vložky do rukavic vlastní konstrukce. Opasek s Li-Ion batterypackem 2*8 Ah na zadku kupodivu prakticky vůbec neobtěžuje. Za ten tepelný komfort mi to rozhodně stojí :o)

                                0 0
                                • vrazdit  

                                  Já tohle řeším pomocí čaje s rumem, periferie to prokrvuje výborně, chce to ale při delším výjezdu průběžně doplňovat… :)

                                  0 0
                                  • HonzaRez  

                                    To je běžný omyl prostoduché široké veřejnosti…

                                    0 0
                                    • vrazdit  

                                      Ne, to není omyl… Přesně na tento případ je to perfektně funkční… Pokud máš jiný, samozřejmě velmi sofistikovaný názor, sem s ním…

                                      0 0
                                      • TK75  

                                        Výborná na prokrvení je také manželka,to kolikrát i když jsem nechtěl tak radši jedu-a jak mi to šlape.Počasí je teď naprosto dokonalé

                                        0 0
                                    • mvd  

                                      Vrazdit má pravdu. „běžný omyl prostoduché široké veřejnosti“ spočívá v tom, že pocit tepla zaměňuje za přísun tepla. Výsledkem bývá umrzlý opilec v závěji. Tady ale není problém s množstvím tepla. Toho generuje tělo ve výkonu nadbytek. Problém je dostat to teplo do periferií. A tady bude ten alkohol opravdu pomáhat. Jeho efekt „falešného tepla“ spočívá v otevření vlásečnic a prokrvování periferií bez ohledu na „hlášení teplotních senzorů“. Takže tady jen odblokuje chybnou logiku těla, které vnímá nízkou okolní teplotu a automaticky zavírá periferie, přestože reálně má tělo tepla nadbytek a potí se jak kůň.

                                      Určitě to v zimě vyzkouším :o)

                                      0 0
                                      • RomanH  

                                        Presne tak. A kdyz neni alkohol, da se stejneho efektu dosahnout i acylpyrinem – doporucoval to i Rakoska pri spani ve spacaku v kose.

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          Bojím se, že házíte hrách na stěnu, Honzík je známým odpůrcem alkoholu.

                                          0 0
                                          •  
                                            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                            0 0
                                          • -b-n-x-  

                                            Ještě může zkusit isopropylalkohol. Zrovna dnes mi o něm vykládal kolega rus. Prý má desetkrát větší účinky na cns a přitom je jen 5× toxictejsi. Takže v malých dávkách je efektivnější, než ethanol.

                                            0 0
                                            •  
                                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                              0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                • pekoss  

                  5 nebo 35 stupnu, zpoceny jsem porad stejne :-)

                  0 0
    • Espen  

      Dnes konečně nefouká, ale zas jen 17°C. Vypadá to na legíny a dlouhý dres :-(.

      0 0
      • Pain  

        Jojo u nas tak nejak podobne. Letni dres s dlouhym rukavem a volny kratasy. A hura :-)

        0 0
    • Bruca  

      Dneska jsem měl v práci trošku tepleji:))

      0 0
      • blue.sun  

        Linka do vysoké pece a zpátky? :-D

        0 0
        • Pavel  

          Ve vysoké peci jsou 2ooo max.

          0 0
          • nitraq  

            Heky… ty nuly – proč?!

            0 0
            • Pavel  

              To nejsou nuly, ale malá óčka!

              0 0
              • nitraq  

                No právě, na to se ptám. Proč?!

                0 0
                • Martin  

                  Protože ani očko… nenasadíš…

                  0 0
                • Pavel  

                  Jsou hezky zarovnaná s ostatními písmenky. Jen ta blbá dvojka mi z toho šedivého davu vyčuhuje!

                  Asi jsem ten pokus o nový způsob zápisu čísel měl ještě poladit a napsat ty 2000 jako „dvaooo“, případně, flekuji, „dvojkaooo“.

                  0 0
      • 7021  

        Slusny, na povrchu Slunce je asi 6000°C, jestli se nepletu.

        0 0
        • Martin  

          Třeba cestoval někam oblastí vně sluneční korony :)

          0 0
          • Bruca  

            No jo, ve Zlíně v trolejbusu je to hustý:))

            0 0
            • 7021  

              Tak me napada – nejezdi u vas nejake 26Tr Solaris?

              0 0
              • Bruca  

                Jj, dva kousky i s baterky, zbytek jen na drátech. Zlatá solarka proti novým hnuSORkam 30Tr

                Což mi připomíná, že to byla fotka zrovna z toho vzpomenuteho solarisu ;-)

                0 0
                • 7021  

                  Na SOR NB jsem už slyšel mnoho ošklivého. Co je tam špatně, třeba z pohledu řidiče? Jako cestujícímu mi nikdy nevadily.

                  0 0
      • iron.hide  

        not great not terrible

        0 0
      • jIrI___  

        .

        0 0
        • Martin  

          .

          0 0
          • Pavel  

            Na tvůj extrémistický xenofobně-fašistický názor není nikdo zvědavý!

            0 0
          • iron.hide  

            no tak toto si prehnal

            btw, kam zmizla tvoja fotka z galerie?

            0 0
      • -b-n-x-  

        To se uz clovek zapoti :-)

        0 0
        • Pavel  

          Tady ani klima moc nepomůže, rozdíl teplot nemá být vyšší než 6–7 stupňů, jinak je to prý už zdraví škodlivé..

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Pikaču  

      Tak se tu taky pripojim. Vcera jsem dal 83km jizdu ve 36 °C ( Bavorsko). No kdyz foukalo bylo ok. Ale pak najednou nesnesitelne vedro ze jsem proklinal kolo.

      Voda v bidonech byla jako čaj horký.

      A to jsem se původně divil proč nepotkavam nikoho na kole.

      0 0
      • blue.sun  

        Je tak horko, že ani rychlá jízda už nechladí.

        0 0
        • ratel  

          Ba naopak. Taky proto maji raketoplány ochranný tepelný štít. Musíš ubrat :-)

          0 0
          • blue.sun  

            Že bych to už přehnal? :-D

            0 0
            • Pavel  

              Anebo musíš dostatečně vysoko. 100 km by už mohlo stačit.. :)

              0 0
          • LM  

            Jede sáhib na velbloudovi po Sahaře, velbloud se vleče – vedro je úmorný, sáhib začíná být zoufalej.

            Vtom vedle něj zastaví motorka, sleze z ní chlap – kožené kalhoty, kožená bunda, těžký boty až nahoru zavázány, zkrátka navlecenej jak Amundsen.

            Sáhib vyvalí oči a třesoucím hlasem se ptá: „Proboha, dobrý muži, to vám není horko?“

            Motocyklista se usměje a vysvětlí sahibovi, že při rychle jízdě na něj příjemné fouká a tím se celkem slušné chladí.

            Sáhib se zamýšlí, sedne na velblouda a začne ho kopat a mlátit, jak mu jen síly stačí. Velbloud skutečně vyrazí jak o život, ale po půl kilometrů se mu udělá pěna u huby a milý velbloud padne mrtev do písku. Sáhib se zvedne, obejde velblouda a pod sutanou si zamumlá: „Chudák, zmrznul“

            0 0
            • Pikaču  

              Hahahahhaha. Dobré.

              Ale Sahib neni blby. Vi jak se obléct a co pít na Sahaře.

              0 0
        • nitraq  

          Přesně tak. Ve čtyři odpoledne vylezu z klimatizovanýho kanclu, cestu mám mírně z kopce, ale i při čtyřícítce je furt teplo.

          0 0
          • blue.sun  

            No jo, tak klimatizace, prokletí dnešní doby.

            0 0
            • nitraq  

              Naštěstí jsme v kanclu jen dva, máme otevírací okno na severozápad, takže stačí během dopoledne pořádně vyvětrat a často není třeba klimu ani zapínat. Pochopitelně v těhle vedrech už je v proskleným baráku ji třeba zapnout.

              0 0
              • blue.sun  

                Kdybych byl ve skleníku bez otevíratelných oken, asi taky budu pouštět klimu, to jo. Naštěstí jsem v cihlové „klasice“ z šedesátých let.

                0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
            • Pavel  

              Jsem rád za prokletí.. ;)

              0 0
              • blue.sun  

                Klimatizace sama o sobě není špatná věc. Problém je trošku v jejich přehnaném užívání úplně všude. Meziměstské vlaky namražené na osmnáct, obchody taky, to je prostě hnus. A pak si říkám, jestli je fakt horko, nebo jsme z toho neustále klimatizovaného prostředí všude kolem už tak rozmazlení. A čím dál více mám pocit, že to druhé je pravda.

                0 0
                • Pavel  

                  Já mám v „kanclu“ (=jižní homeoffice) klimu nastavenou na 24, v cimře je cca 25. Naprosto stačí.

                  Klima na 18 je na zabití..

                  0 0
    • ratel  

      Včera trochu zajizdka z prace, trochu se mi to vymklo z rukou:-). Misto na jih jsem jel napřed na sever. Pak pohled na hodinky, doleva na západ a pak už na jih. Okolo Odry to šlo, horší po polích a prujezd mořem prachu za kombajnem Začíná mi od kapajiciho potu rezavet šroub v predstavci. Ale teplo nebylo tak hrozné.

      Dneska válečka u vody :-)

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Espen  

      Tak jsme dali se synem 8 let 20km za 1,5h. 90% trasy po rovině lesem, takže stín a chládek. Paráda

      0 0
      • Pavel  

        Já cestou zpět narazil na požár (autoservisu). Když jsem viděl ty hasiše navlečené do ochranných oděvů, jak valí k ohni, tak jsem byl rád za svou práci..

        0 0
      • atty  

        Dnes jsem to po hodině/25 km vzdal a otočil se dom – i když jsem měl ruce i ksicht natřenej krémem, tak to smažilo tak, že se mi zdálo, že se mi pečou chlupy na rukách i nohách… domu jsem se místo silnice doplazil cyklostezkou mezi stromy, kde bylo nádherně – stín a chládek. Voda v bidonu horká jak právě zalitej čaj, tachometr mi chvilkama ukazoval místo teploty jen HH.H.

        Dneska to bylo lépe na bazén nebo gaučink před vétrákem či klimou… :)

        0 0
        • Espen  

          Vždycky jsem si myslel, že opalovací krém neslouží k ochraně pokožky před teplem, ale před spálením.

          0 0
          • Pavel  

            Dle atty jsi to asi myslíš špatně. :-D

            0 0
            • Espen  

              No právě, proto mě to překvapilo :-). Vždycky mi přišlo, že namazanej se cítím v tom teple hůř jak nenamazanej. A vono je to naopak.

              0 0
          • atty  

            Tak neočekával jsem, že se mi faktorem 50 udělá na rukou a ksichtě jinovatka, ale ruce a krk i tak přismahlý mám a ty horkem zkroucený chlupy si taky namlouvám, ale prostě … bylo mi dnes ***** vedro a to mi to jinak moc nevadí :)

            Zlatejch cca 23 ve stínu a mírně oblačno – pro mne ideální „kolopočasí“.

            0 0
            • Espen  

              Tos byl letos prvně na sluníčku, že máš přismahlý ruce a krk? Vždyť tyhle části těla jsou odhalený neustále. Já se tedy nemažu ničím a to mám alergii na sluníčko.

              0 0
              • atty  

                Nebyl, už jsem základně na rukou a nohou „předpečenej“. A alergii/sluneční exém mám též (na zádech, který mám krytý). Normálně se taky nijak nemažu (maximálně ksicht a za krkem, když vím, že budu venku více hodin), ale dnes to prostě byl nějak extrém – proto jsem si máznul i ruce a i tak je mám celkem červený a to za cca. 90 minut čistého času venku.

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Ale tak vis, ze teplota vzduchu nema prilis velky vliv na spaleni od slunce, ze? Podle me je ted asi tak stejna potreba se mazat, jako kdyby bylo treba o deset stupnu min. Jedina vec je, ze ted clovek byva vice svleceny a tak jsou mista, na ktere sviti slunce.

                  0 0
                  • atty  

                    Tak vím, že to bylo hodně o pocitu a taky vím, jak dlouho nějak vydržím na sluníčku v různých fázích roku, aniž bych se ještě spálil bez namazání krémem. Ale prostě včera to na mne působilo nějak extrémně :)

                    Nebo možná výmluva, abych si odůvodnil, že jsem to za chvilku otočil a jel radši domů… :)

                    0 0
                    • Espen  

                      Děkujeme, že si konečně uvedl vše na pravou míru :-). Chyba nebyla na straně počasí, jen si to včera mentálně nezvládl a srabácky to svedl na tohle krásné počasí :-D.

                      0 0
            • vrrrn  

              jinovatka me zabila :))

              Jinak letos jsem mazala 50 jen zada a behem 14 dnu na mori byly lip opaleny, nez zbytek tela. Dost me to zmatlo.

              alergie na slunce, tim myslite solarni exem? proste osypani v miste spaleni..

              0 0
              • atty  

                Nevím, napatlal jsem na sebe ten opalovák z Lidlu (co celkem pravidelně vyhrává ty „nezávislé“ testy), ale je fakt, že už je asi 3 roky starej – nově koupenej jsme dali dcerce s sebou k babičce, tak možná už nefunguje tak, jak by měl.

                Jak se jmenuje ta alergie přesně nevím, ale když jsem si poprvé pořádně spálil záda (v Rumunsku, před cca 35 lety), tak říkali, že mám sluneční exém – malinkaté pupínky v místě opálení, co svědí, jak čert. Tak od té doby se snažím moc nevystrkovat záda na sluníčko… :)

                0 0
                • vrrrn  

                  co vim, tak ta alergie bejva prvotni reakce kuze na nejaky prudsi opaleni. Telo si na to slunicko zvykne, ta reakce kuze na ten sok zpusobenej intenzivnim palenim slunce potom, co odezni, se pak uz nemusi objevit (tu samou sezonu).

                  Trvanlivost opalovaku resim furt – mely by bejt na jednu sezonu, jenze pri tech cenach za kvalitni krem, kdo to dodrzuje, zejo. Nevim uplne proc, jestli se v tom v tech vedrech a zmenach teplot, kde s sebou kremy tahas, dobre mnozej bakterie, nebo jenom marketing. Delam to tak, ze novej pouzivam pro deti a lonsky pro sebe – kdyz uz vyjmecne je pouzivame.

                  0 0
                  • atty  

                    Jojo, děkuji za objasnění – tak nějak mi to vysvětlovali v tom Rumunsku (já to ve svých cca 10 letech moc nepobíral – o to víc jsem vnímal, že ležím 3 dny na pokoji, záda svěděj naprosto neskutečně a nějaké injekce, pilule a postřiky nějak nezabíraly též.

                    Od té doby se snažím mít záda krytá a zbytečně je slunci nevystavovat. Ostatně válení se na pláži či u bazénu a smažit se jak řízek – to je pro mne nepochopitelné a těžko stravitelné, takže se tomu snažím vyhýbat. Nic proti plážovým opékačům… :)

                    Ta trvanlivost krémů je taky k diskuzi, ale řešíme to stejně – každou sezónu koupíme novej, primárně se maže blonďatá dcera, nutně též bílá a nazrzlá manželka a já, až když je 30+ a vím, že budu na slunci dlouhou dobu.

                    0 0
                • -b-n-x-  

                  Alergie na slunce, Rumunsko, … – jeste bych se zameril, jestli nemivas problemy i s cesnekem a stribrem :-)

                  0 0
                  • atty  

                    Stříbro nemám jak otestovat, na sluníčku nevzplanu, česnek mi chutná a v Rumunsku jsem byl jen na Mamaia plážích. Tak jsem asi bohužel jen normální bílej heterosexuál se slunečním exémem, nic víc, nic míň… :)

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Tak jeste aby to nebylo onemocneni z tehle rodiny: porfyrie

                      0 0
                      • atty  

                        Nestraš :)

                        Já vlastně ani nevím, zda mi ten sluneční exém přetrvává, jelikož od té doby, co se mi to v mládí přihodilo, tak jsem to cíleně nezkoušel vyvolat znovu a zkoušet to nebudu :)

                        Triko mi nevadí nosit a když už musím jít někam na pláž, tak namazanej (krémem :) ) a i tak se tam zdržuju pokud možno co nejméně, či vyhledávám stín.

                        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • kotew CZE JIHLAVA  

      Jak bylo dneska, tak bych si to klidně představoval celoročně, plus letní čas :-D

      Ani zima ani hic, k+k od rána až do večera.

      0 0
      • Pain  

        U nas dnes kolem 24–25 supr počásko. Bikovačka byla paradni.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • ratel  

        Souhlas, jenom ještě nějaký slušný kopec se sněhem tak hodinu autem max. Sníh by stačil tak 10 měsíců v roce.

        0 0
    • Espen  

      Tak u nás 23–25°C pod mrakem. Radši bych sluníčko, takhle už budu muset vzít vrstvu pod dres a bledne opálení.

      0 0
      • Pain  

        Vrstvu pod dres ? Sranda viď :-)

        0 0
        • Espen  

          Nee, měl jsem už včera.

          0 0
        • blue.sun  

          Tak já třeba i v 30°C jezdím běžné vyjížďky s lehoučkým tílkem pod dresem. Má lepší odvod potu od těla a pocitově se tolik nepřehřívám.

          0 0
    • Espen  

      Totálně pojebaný to počasí. Celý dopoledne teplo a hezky a po obědě přijdou mraky, fouká jak ****** a žene se bouřka. To by mi mrdlo.

      0 0
      • Martin_75  

        tak zase se začíná blížit takový to počasí, že jak se člověk chystá z hokny, tak se zatáhne a chčije, pak na chvilku přestane, tak teda vyjedeš a po 10min nechčije, ale rovnou valí provazy a před příjezdem do cíle to přestane a pak už je až do večera pěkně..

        zřejmě nějaká jihomoravská specialita tady u nás..

        jako vím, že se mají extrémy v počasí prohlubovat, ale nemůže proběhnout letní deštík jenom?

        0 0
        • Espen  

          Večery tu na západě jsou teď parádní. No a už chčije.

          0 0
          • Martin_75  

            slušná deka se valí..

            onehda jsem jel kolem nějakýho golfovýho hřiště a vypadalo že se blíží taky deka jako prase, nebylo do ní vubec vidět, tak jsem do toho vjel a ona to byla vichřice, která nabrala písek z toho hřiště. Takže kromě zlámaných větví mezi kerejma se kličkovalo jsme ještě plival písek.. pak teda samozřejmě sprchlo aby toho nebylo málo..

            ale písečnou vichřici jsem tady jeste neviděl…

            0 0
            • -b-n-x-  

              Bud rad, ze to nebylo naopak. Nejdrive bys byl mokry a na to se nalepil ten pisek. Model: rizek :-)

              0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Jako, soudrzi, vidová hláska dobrá. Ale narušitele je třeba ZADRŽET!

            0 0
      • Pain  

        Jojo ja se těšil jak vyjedu a u nas uz prsi. Aš

        0 0
        • Espen  

          Já chtěl do Frantovek vyrazit. To je z toho východního Německa pojebanýho. Ty jejich Větřníky všude tam, totálně to rozmrdává proudění.

          0 0
          • Pain  

            Co jsem koukal tak u nas by to melo vydrzet tak do 16. hod cca, no a žene se to k vam na Sokolovsko

            0 0
            • Espen  

              V Sokolově teď sprchlo a už od západu se to rozjasňuje.

              Z tý Aše jste nám neposlali nikdy nic hezkého :-(.

              0 0
        • Pavel  

          Aš co? Kam? :)

          0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Espen  

      Že by dnes konečně pěkný odpoledne bez mraků a větru? Včera teplota ok, ale vyfoukanej jsem, že ještě teď mi fičí v uších :-).

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Espen  

      U nás vymetená obloha, sluníčko krásně svítí :-) a do toho fouká ********* ledovej vítr úplně ze všech stran snad.

      Takže v závětří krásně teplo a ve stínu klandra. Vyrazil sem v krátkým, ale ten vítr hnus.

      0 0
      • Pain  

        Taky jsem byl dnes v krátkým a dobrý. V lese to nefoukalo, tak prima.

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Espen  

      Jasno, zataženo, jasno, zataženo, jasno, zataženo a fouká fouká fouká.

      Dnes poslední den, kdy můžu na kolo, zítra operace karpálů, ale mě se tvl do toho fičáku vůbec nechce :-(.

      0 0
      • babkanakole  

        Když jsi psal, že nefouká, tak to tady bylo spíš na surf než na kolo.

        Jinak, to co se sem začíná valit z jihu zrovna k vyjížďce neláká. Obávám se, že ze šichty to bude se sprchou.

        0 0
      • TK75  

        Sakra, kde to žiješ?Venku je teplo jak v létě a mírně fouká.V lese bezvětří.Akorát teda od Liberce se to nějak mračí:-)

        0 0
        • Espen  

          Západní Čechy. Vyleze sluníčko, teplo na plavky, zaleze a je to na dlouhý rukávy. A fičí klasika ze západu.

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • d69  

      před týdnem bylo v Německu ještě hezky teploučko :)

      0 0
      • Pavel  

        Asi migráčkům z Afriky vytvářejí pocit domoviny.. :)

        0 0
        • TK75  

          Oni nechtějí pocit domoviny, chtějí blonďatou Inge

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
    • hmm  

      Daleko horší je mráz protože když zaprší člověk se na kole může i zabít. Pády na ledu jsem zažil opakovaně

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • hmm  

      Když bylo ve stínu skoro 40 stupňů tak jsem dal 187km na horákovi, vypil jsem 7L tekutin během cesty. V mrazech mi začnou mrznout nohy po pár hodinách a zamrzne mi voda v láhvi.

      0 0
      • -b-n-x-  

        Přesně tak. Voda v láhvi ve 40 stupních nezamrzne :-)

        0 0
      • Lišák  

        To jsou ty bidony – v létě je ta voda teplá jak chcanky, v zimě zamrzá. Super řešení hydratace .-)

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    • Dvojan1  

      Za pár týdnů už to po ránu do práce nebude taková paráda. https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • TK75  

        Tak a venku začíná zas léto

        0 0
        • Pavel  

          Už bylo na čase!

          :p

          0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • hmm  

      Dnes v 5 bylo 5stupňů málem jsem přepůlil zajíce asi budu muset vozit světla na přilbě zajíci se nebojí a když frčím tmou tak uhýbají jen před světlem

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Pavel  

      10 plus, lehký déšť, konečně správné podzimní cyklo počasí!

      Kua, já chci teplo… Dyť je ještě furt astronomicky léto..

      0 0
      • obda  

        Ta „astronomická“ roční období, která vtloukají do hlavy dětem ve škole, nemají s počasím a teplotami nic společného. Meteorologická fungují řádově lépe (tedy léto: červen, červenec, srpen; podzim: září, říjen, listopad atd.)

        0 0
        • Pavel  

          Kua, to fakt musím jako debil dávat všude smajlíka, aby každý debil pochopil, jak to myslím?! ;-)

          0 0
          • -b-n-x-  

            Musíš

            :-D

            0 0
          • obda  

            Musíš :) Křišťálová koule se mi někam zakutálela ;) (a vadí mi, jak do děcek hustěj, že podzim začíná 21. září)

            0 0
            • Pavel  

              njn, má pověst asi nezasahuje všude..

              No a když teda musím: ;-)

              0 0
            • pepek  

              O 21. září myslím nikdo nic netvrdí.

              0 0
              • -b-n-x-  

                Já třeba tvrdím, že to je významné den. Teda asi spíše 22.9. Den a noc jsou v rovnováze pouze dvakrát za rock. To prostě není jentak.

                0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • RomanH  

      Už je to tady, včera ráno na Vysočine konečně přízemní mrazíky, po nich sluníčko, vymetená obloha, jabadabadůůů :-)

      0 0
      • obda  

        :)

        0 0
      • jakub_kencl  

        Včera ráno u Berounky taky 0°C, už je to takové osvěžující :-)

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Jo jo. Dva lončáci na pozvolném úprku, pak, místo tradiční mělké kaluže, umně zbudované kaliště o hloubce cca 40 cm přes celou lesní cestu. Takže všechno od bahna.

          Nakonec jsem (ještě v lese) namotal zatažený chmelový drát do převodníku, kazety a zadní brzdy, než jsem vymotal, tak jsem skoro zmrzl.

          Ale jinak pěkné, zimní tretry se neztratí :-).

          0 0
          • TK75  

            Teď je u nás úplně nádherně a krásně voní vzduch.

            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • jIrI___  

      Dneska ráno na Kvildě –6°C, to se člověku na kolo a vůbec ven tak nějak nechce, zvlášť když je ještě léto :D

      0 0
    • Pavel  

      Tak nám začal astronomický podzim..

      0 0
      • babkanakole  

        A hned mě podzim cestou z práce důkladně zalil. Navíc ráno byla předpověď byla značně optimistická, pršet mělo až někdy pozítří.

        0 0
        • rumik  

          do psímena má dnešní zkušenost :)

          0 0
        • TK75  

          U nás celý den sluníčko.Dokonce jsem nemusel brát ani nic přes uši:-)

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Porosteš do krásy!

          Tady dnes ráno poprchalo, tak jsem kola nechal odpočívat a do práce odklusal.

          0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Renda69  

      Včera jsem jel po větru v tiku a kraťasech a šlo to od Žlebských Chvalovic, ale možná jak tam ten Kutílek pálí?. Dnes už větrovku z práce, ráno tedy i dlouhé a silnější větrovku.

      0 0
    • hmm  

      Já jezdil v –16ti ale to bylo díky tomu že jsem byl svobodný mladý blázen. Ta bolest prstů na nohách byla potom doma absolutně top. Páč po dvou hodinách promrzlo vše a vlastně doteď trpím na dřívější prochladnutí nohou i s 5mm neoprenem.

      0 0
      • Renda69  

        Jezdím tak normálně, jen mám zimní boty co choděj lidi do hor, místo cyklo. Návleky jsou na prd.

        0 0
    • TK75  

      Dnes to teda opravdu fouká.Nám tady v práci za oknem lítá vše co není přidělaný.Kdo jede je fakt borec.

      0 0
      • jIrI___  

        Cítím, že během dneška se změní majitelé KOMů vedoucích ve směrech po větru :)

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Běhání nebylo lepší.

        0 0
        • TK75  

          Včera sice vítr tolik nefoukal, ale jel jsem okolo Liberce a opět jsem potkal několik otužilců na silničních kolech v kraťasech a tričku.Jak to ty kluci Liberecký dělaj…

          0 0
          • -b-n-x-  

            Ja jel predevcirem asi tak 55 km dokonce s obnazenymi koleny. Cemuz se tedy sam divim.

            0 0
            • jiriga  

              jel jsem dnes rano skrze Modransklpou rokli, podel Vltavy a Prokopakem nahoru. Bohuzel (bohudik) clovek prakticky stale schovan,takze casovy vykyv nijak markantni ani na jednu stranu:-) podel vody se jelo prci jen o neco lehceji, ale nic dramatickeho:-)

              0 0
            • Pavel  

              Kdy ses naposled kouknul do občanky?!

              A nemyslím tím manželku..

              Tvoji, pro úplnost..

              :)

              0 0
              • -b-n-x-  

                Kvuli tomu, abych si uvedomoval sve stari se nemusim cumet do obcanky :-). To vim dobre i bez toho.

                Ty kolena byly kupovidu v pohode. Ale zase jsem zazil co jeste nikdy predtim. Od 40. km me zacaly obcas chytat krece do stehen – pri vetsi nahle namaze. To se mi nikdy predtim v zivote jeste nestalo.

                0 0
                • Pavel  

                  Mne v chladu křeče chytají..

                  Zkus jet v krátkém, až bude pořádně mrznout, pak budeš mít jasno, jestli je to z chladu anebo ne..

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Spis myslim, ze to bylo proto, ze jsem sracka bez kondice :-)

                    0 0
                    • Pavel  

                      Nene, určitě to bylo chladem. :)

                      Přece si nemůžeme přiznat, že jsme lemry bez kondice! :-D

                      (já byl o víkendu v Jedovnici, kilometrově jsem najel nula nula prd, ale včera ke konci jsem byl už zcela makovej a dnes mě bolí všechno).

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Ale jo vlastne. Ted si vzpominam, jednou fouknul takovy studeny vitr primo na nohy – bylo to chladem :-)

                        0 0
                  • Renda69  

                    My co to máme od 17 let v chladu při zvýšené námaze, víme svoje. Ale kombinovaný hořčík docela pomáhá. Většinou.

                    0 0
          • babkanakole  

            Včera, jižní Čechy, cca 66 km na horském kole, ale většina spíš po asfaltu. Kalhoty dlouhé, jezdím tak často i v létě, rukávy krátké. Návleky na ruce jsem sundavala ani ne po kilometru a navlékala v 7 večer před dlouhým sjezdem k domovu. Vítr foukal; nejhorší byly boční nárazy v okamžiku, kdy jsem měla rozjeto ve velmi mírném klesání.

            0 0
      • babkanakole  

        V práci jsem na kole, dřela jsem i tam, kde to mám z kopce, a stejně mi připadalo že stojím na místě. Jestli vydrží typický průběh, večer se vítr otočí a zase pojedu proti…

        Asi to tentokrát nebudu cestou z práce natahovat, fakt ty poryvy nejsou nic moc.

        0 0
        • jiriga  

          dneska dobry;-) ale uz je cas na termo lahev s sebou;-)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Blázni, v takovém počasí – nečasí jezdit do práce na kole …

            0 0
            • jiriga  

              slusna porce behu, kloubouk dolu:-) Ale beh neni nic pro mne, bohuzel, ale koleno uz to neda..bezuc potkavam stale dost a dost;-)

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Neboj, jak počasí přitvrdí, běžci vyměknou a zmizí.

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Pak se snad konecne k behani dostanu ja :-)

                  0 0
                • blue.sun  

                  Jo, pak to začíná být vždycky nuda, když jsem najednou jediný běžec široko daleko.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Naopak, pak to teprve začíná být pěkné. Jen já a lišky, já a jezevci, já a sovy … (bohužel občas i ‚já a pašíci‘; demolují cesty a hlavně strašlivě smrdí). :-)

                    0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Pavel  

      Auto mi chytlo přes noc filcky, musel jsem ho ráno škrábat..

      0 0
      • babkanakole  

        Vidíš, kdybys jel na kole…

        0 0
        • Pavel  

          Na kolo moc daleko, moc věcí, moc brzo.. A hlavně mě po včerejšku nějak škrabe v krku.. Asi jsem to přeci jenom krapínek přeťáp.. :-/ njn, se občas musím do té občanky opravdu podívat, jak mi říkává moje žena.. :-D

          0 0
          • jiriga  

            po dnesku uz teda beru lyzarsky rukavice, mel jsem cyklo zimni , ale na houby, prsty uz me zably pekne..

            0 0
            • Pavel  

              Já včera měl jen tenké rukavice, žádné návleky na botách, žádný šátek na krku, bez čepičky (jen čelenku), žádný neprofuk (vestičku), jen zateplený dres, bez spodního trikotu… No, podcenil jsem to. Zpět z hospody domů mi to ukazovalo +3.. Jsem se třepal jak ratlík (mám to 1,5 km jen z kopce).

              A hlavně doma žádný čaj s rumem (jen čaj bez rumu).. :)

              Jak su starej, tak su blbej..

              0 0
              • babkanakole  

                Já jsem dnes do práce zbaběle přesedlala na normální zimní boty, a jelo se mi parádně. Rukavice stačily zimní z Dekáče, co jsem na jaře kupovala ve výprodeji. Konečně na ně byla vhodná teplota – doteď mi v nich bylo vedro.

                Jezdím navlečená jak do práce, tak na vyjížďky. Snadno mi mrznou ruce, takže vozím pod zateplenou bundou ještě i slabší návleky. Tuková izolace mi na rukách moc nefunguje :)

                Do práce mám cestou několikery semafory, druhým směrem zase první 4 km jen stoupání, většinou vedoucí lesem nebo alejí, které cestou zpátky zase musím sjet. Když se vracím z vyjížďky za setmění, chce to dlouhé kdykoli není opravdu vedro.

                0 0
                • Pavel  

                  Teda to byl fofr! Vypadá to na rýmečku..

                  A žena mě zdupala – bylo to přesně o té občance :-D

                  0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    •  

      Nic v tekovém počasí proste nechodím ven :)

      0 0
    • Espen  

      No tvl, tomu počasí asi už úplně jeblo. Tady se to rozsvítilo, že vůbec netuším co oblíct!!!

      0 0
      • TK75  

        Já mám sebou brašnu a postupně se svlékám:-)

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • blue.sun  

      V poledne dvacítka, jízda v krátkém i přes ten vítr? Jako… je ten říjen normální?

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • LM  

        Dvacítka možná na sluníčku, vjedeš do lesa do stínu a bude kosa…

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • blue.sun  

          Na sluníčku to bylo jak na grilu. Přijel jsem zpocený. Měl jsem jet na bejka namísto silničky.

          0 0
          • babkanakole  

            Co zpocený, to se umyje…

            Přes důkladné namazaní opalovacím krémem jen zářím. Ta červená v obličeji, co jsem jí zahlédla po příjezdu, fakt nebyla jen z pohybu.

            Přitom přes polovinu cesty jsem to brala po lesních cestách nebo po hrázích rybníků, takže bez sluníčka.

            Ale hlásím, že houby rostou ;)

            0 0
            • Pavel  

              Ale houby! :)

              0 0
            • Espen  

              To žiješ permanentně někde ve sklepě, že vylezeš na sluníčko a spálíš si obličej?

              0 0
            • blue.sun  

              Za hodinku a kousek jsem se naštěstí spálit nestihl… ale nic příjemného to tedy není.

              0 0
              • Espen  

                A jakou máš barvu když se spálíš? Jako šmoula nebo Avatar :-D?

                0 0
                • blue.sun  

                  To jsou moc světlé odstíny, pak jdu spíš do střední až námořní modré. :-)

                  0 0
            • -b-n-x-  

              .

              0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Dneska (ostatně jako celý víkend) bylo extrémně pěkně, takže jezdit v tomhle nemám problém ;-)

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Espen  

      Konečně neprší a nefouká. Oblíkám se a jdu se projet :-).

      0 0
      • TK75  

        Sakra tam je krásně, kdybych tak mohl teď jít na kolo…

        0 0
    • Pavel  

      No je to tak! :)

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • RapMan  

      možná hloupej dotaz, ale jezdíte někdo v zimě v lyžařské helmě a lyžařských brýlích?

      0 0
      • Pavel  

        Samozřejmě, že ano. V cyklo helmě bych na lyžích vypadal jak debil..

        0 0
        • -b-n-x-  

          Já už takových lyžařů viděl poměrně dost :-D

          0 0
          • Pavel  

            Tak to teda nevím, kde jezdíš, já na lyžích nikoho takového neviděl.. ;-)

            0 0
      • Derwen  

        Než jsem si pořídil „dedikované velké brýle“ vozil jsem lyžařské ;-)

        0 0
      • blue.sun  

        Trošku se s tím svezu – jaké brýle vozíte v zimě? Bez brýlí nemůžu jezdit, vadí mi vítr v očích. Ale klasické cyklistické se okamžitě mlží, takže na křižovatkách nebo v kopcích nic nevidím. Pomohou třeba lyžařské brýle? Případně existují nějaké brýle vhodné na ježdění v zimě, kde to mlžení bude minimalizované?

        0 0
        • obda  

          Civilní dioptrické :D Mlží se jenom v hospodě.

          0 0
        • TK75  

          Nejvíce pomůže mít prostě kuklu s otvorem na oči.Tak to vozím v zimě a taky mám kapuci s kšiltem co zakrývá kus prostoru před obličejem tak, že pak nefouká do očí

          0 0
          • HonzaRez  

            Kapuce na kole je výrazem nekonvenční geniality…

            0 0
          • blue.sun  

            Kukla je k ničemu, pokud nemám něčím kryté oči. A normální brýle na kukle se stejně zase mlží.

            0 0
            • TK75  

              Jo a proto tahám ještě tu kapucu s kšiltem, pak do očí neprší a ani tolik nefouká.Helmu s kšiltem nemám a tak nevím jestli to taky funguje:-)

              0 0
              • jiriga  

                mam zimni cepici pres usi pod helmou, bryle normalne cyklisticke a v pohode. mlzi se to hlvane pokud jedu rychle ci , kdyz zastavim. Kdyz jedu dlouhy kopec pomalu, tak si zvednu ksilt a pripadne posunu bryle trosku vic na nos , aby se tam dostavala vzduch.vetsinou to pomuze.

                0 0
              • blue.sun  

                Helma s kšiltem nefungovala, bohužel. Sice se proud vzduchu o něco zmírní, ale pořád tam je. Bohužel mi začnou slzet oči i při slabším protivětru, takže tohle mi nepomůže. :-(

                0 0
                • nomecz  

                  Mam stejnej problem jak je pod cca 20° nejsem schopen jezdit bez brejli protoze mi tak slzi oci ze nic nevidim. Pouzivam cire brejle koupene v pracovnich odevech. Mlzeni nepozoruju

                  0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • blue.sun  

      A začíná podzimně-zimní zábava… ráno dva stupně, zítra bude nula, ve čtvrtek už slibují minus čtyři. Nadchází čas zábavy.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • -b-n-x-  

        Tak snad začnu konečně zase běhat.

        0 0
        • blue.sun  

          Já už se na to vyloženě těším. Zase mi nepoletí tepovky k vesmírným hodnotám, bude se dát běhat nekonečně daleko… to přes léto prostě nejde.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Tak já už jsem na to snad (po celoříjnovém poklusávání) fyzicky i morálně připraven :-). Ještě aby opadalo listí, zapršelo a slehlo, aby bylo vidět, co je pod ním. Nebo napadl sníh, povolilo a umrzlo, to je úplně nejlepší.

            0 0
    • Pavel  

      Venku mrzne, v hospodě topí.. Zima je tu!

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ja, doma na teploměru –3°C, na doběhu do práce –6°C. Konečně jsem viděl ty dvě černé svině, co si udělaly kaliště napříč přes celou cestu tak, že se to skoro nedá obejít.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    • rumik  

      Dnes ráno –3 to už bylo výživné

      0 0
      • blue.sun  

        U nás –5°C, kolem Labe to mohlo jít i o kousek níže. Na tomhle počasí mi vlastně vadí jen to, že se na to nedá pořádně obléknout. Když pojedu tak, aby mi ráno nebyla zima, odpoledne se na projížďce uvařím. Když se obleču tak, abych byl odpoledne v pohodě, mrznou mi ruce a zadek, protože mám jen lehčí věci. Oblíkání je občas neskutečná věda.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Bez batohu nebo nějaké nezávislé přepravy to nedáš, bude se Ti v zaměstnání hromadit oblečení jak Cimrmanovi horníci v dole.

          0 0
          • blue.sun  

            To je právě to, co mě strašně nebaví. Jezdit XC s těžším batohem je otrava, a auto momentálně použít nemůžu, jelikož mi ouřadi sebrali řidičák – tři měsíce propadlá platnost a při žádosti o výměnu mi ho už nevrátili. Který ***** vymyslel, že řidičák na „C“ zkracuje platnost not jen na pět let?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Proč těžším? Zas tak moc toho, při dobré volbě, do batohu nacpat nepotřebuješ, protože přes den stejně není nad +10°C. Na kole to ještě jde, věř, že pro běhání je to horší, tam se to pronese víc.

              0 0
              • blue.sun  

                No, na jízdu v minus pěti potřebuju teplejší kalhoty a teplé rukavice, možná i jednu vrstvu navíc. Ráno je mi to tak nějak fuk, co povezu, ale jet potom s objemným, třikilovým batohem 30–40 km v terénu je otrava. Jelikož jsem sám poměrně lehoučký a hubený, na zádech mi dobře sedí akorát trailové běžecké batůžky a vesty.

                Při běhání ráno trochu nepohodlí přetrpím, navíc se velmi rychle zahřeju a už jsem se naučil, že rozdíl mezi ranním a odpoledním během je v jedné lehké bundičce nebo vestě.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Určitě lépe pochodíš s dobrým vrstvením. Na kole bych to viděl tak na jedny tenké tepláky přes a jednu nějakou záhřevnou mezivrstvu ráno navíc, k tomu teplejší rukavice, možná návlek na krk a čepičku. Pojistit se tenkou větrovkou. To by mělo být pod 3 kg.

                  Na kole se vůbec spousta věcí dá jemně doladit návleky, to u běhání nejde úplně dobře. Teď už je to v pohodě, není teplo ani odpoledne, minulý týden to bylo horší, ráno kousek nad nulou, odpoledne na slunci ke dvaceti.

                  0 0
                  • blue.sun  

                    Na tyhle limity jsem právě narazil dnes. Ráno je to už na dlouhé a zateplené kalhoty, odpoledne na návleky+kraťasy. Kalhoty samy mají tak půl kila. Rukavice už taky musím mít teplé, čepici taky, to je dalšího půl kila. Problém ale není ani tak s hmotností, jako spíš s objemem těch věcí. Batoh, který to uveze, má sám o sobě skoro kilo, a když do něj přihodím takové drobnosti jako dva mobily, peněženku, klíče, pumpičku a podobné, jsem právě na těch třech kilech, která mi po zádech lítají.

                    Pro mě je nejhorší období, kdy jsou přes den přechody minusových a plusových teplot. Mám špatné prokrvení prstů, takže musím celé tělo obalit tak, aby vydrželo. A nad nulou se v tom zase uvařím. Jak začne být jen pod nulou, budu zase v pohodě.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Ale to je to, co jsem psal. Vzít si kraťasy, návleky a přes to tenké tepláky. Tenké tepláky jsou malé, unesu je i v poklusávacím batůžku. Větší objemový i hmotnostní problém je ta záhřevná mezivrstva. Nakonec nejobjemnější jsou dohromady rukavice, čepice a případně návleky na tretry. Musíš si prostě koupit lehčí batoh :-).

                      Ano, pokud je velký rozdíl mezi ránem a polednem, kdy ráno je to k nule nebo pod, bývá oblékání kritické, ale nikoliv nezvládnutelné. A pak ještě teploty celodenně kolem nuly, ale s mlhou/vysokou vlhkostí a k tomu nestálým větrem a střídavou oblačností – to je pocitová teplota jako na houpačce.

                      0 0
                      • blue.sun  

                        Jenže to je právě to, co mi nefunguje, potřebuju vyloženě teplé kalhoty na tělo. Ochrana tenkou vrstvou mi nezabírá. A lehký batoh, to je oříšek. Špatně se hledá nějaký patnáctilitrový batoh s perfektně odvětranými zády a nízkou hmotností.

                        Neříkám, že oblékání nejde zvládnout. Jen že je to pro mě dost obtížné období. Jak je celý den nad nebo pod nulou, tak jsem v klidu.

                        0 0
                        •  
                          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                          0 0
              • babkanakole  

                Momentálně mi počasí na kolo pro cesty do práce připadá v pohodě, a to jsem poměrně dost velký zmrzlík.

                Teď máme +1°C, přes den nemá být víc než +6°C. Stejně pojedu domů až to zase půjde dolů.

                Nic extra zatepleného nemám, případnou zimu na ruce řeším návleky pod bundou, které momentálně nepotřebuji a tenhle týden ani nevozím s sebou. Teplotní pohoda se o pár stupňů dá v případě nouze zvýšit lehkou větrovkou nebo pláštěnkou navrch, o víkendu mi takhle posloužila ultralight větrovka z Dekáče, co se složí do mini balíčku.

                Daleko větší problém bylo ráno 4°C a odpoledne ke dvacítce.

                0 0
    • RapMan  

      Včera ráno kolem nuly, oblečení – Craft active intensity LS se zipem, Moira triko s windstopperem vepředu s krátkým rukávem, Triban dres s dlouhým rukávem a bunda Specialized Element 1.0 . Kalhoty vepředu s neprofukem, tretry force ice a rukavice Lidl a kukla Litex.

      35km do práce, příjemné teplo, nazpátek cca v 5C to samé akorát bez moiry. Toť mé zimní vybavení. DO většího chladu případně přidám ještě thermo spodky a budu muset pořidit jinou kuklu, která by tolik neprofoukla.

      0 0
    • Sigina  

      Včera do práce rano: –1°C a večer za tmy domu – už byla trochu kosa. Dneska ráno na teploměru –4°C to už jsem nejel, půjdu odpoledne :-).

      Jinak vozím zateplený dres a podtím na těle dlouhé termo triko, kukla, brýle a dlouhé rukavice na běžky a dalo se to v pohodě. Pokud fouká, tak přidám ješte cyklo větrovku. Boty jezdím normální co mám na chození.

      0 0
      • jiriga  

        dneska rano –5, docela ok, ale v rokli jsem daval bacha na led a u vody se valela mlha, tam me pekne mrzly nohy a ruce, jjinak dobry;-) ale chdce to lepsi rukavice

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • rumik  

      4 listopadu 12 stupňů v 5 ráno tomu říkám extrémní počasí !

      0 0
    • HonzaRez  

      U nás bylo v neděli cca 14,ale s dlouhýma kalhotami to bylo prima…

      0 0
    • TK75  

      Včera jsem jel a pod Ještědem v lese byla taková zima, že jsem v nějaké obci zastavil u kontejnerů na staré oblečení s plánem, že tam třeba někdo pohodil starou šusťákovku.Pocho­pitelně nic jsem nenašel:-)

      Prostě jsem se málo oblékl

      0 0
      • RapMan  

        :)

        0 0
      • nomecz  

        pro příště – kontejner s papírem a hledat noviny, ty si dáš pod dres

        0 0
      • Renda69  

        Já jel od Prahy v membránové bundě a přrd V.Popovicema už zpocený do kopce. Byly +3°C.

        0 0
    • Dvojan1  

      Rána jsou poslední dny dost hustý.

      https://youtu.be/83GPhBgSpJk

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Tyjohustý…

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • brtníček  

      Jiz po třetí se mi stalo, že na radaru srážek je zelená barva jde to na moji oblast, přijde to až k nám a zelená barva stále je, ale spadne jen pár kapek. Dříve takový zelený mrak znamenal slušný déšť. Čím to je?

      0 0
      • xtonda  

        A díváš se na maximální odrazivost ve vertikálním sloupci nebo na odrazivost ve výšce 2km?

        0 0
        • brtníček  

          Dívám se na to v aplikaci meteor a mam nastaveno profi zobrazení. Bližší specifikace tam není. Je fakt jestli je to odrazivost 2km tak to je možné, že to na zem nedopadne.

          0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • obda  

        Taky (kromě zvolení maxima vs. 2 km) záleží na ročním období, v zimě je zelená už slušné sněžení.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Glum  

      Asi bych hlasoval, že horší je vedro, ale 1) když je minus 15, nejedu na kole celý den, max. dvě hodiny, 2) pod pojmem vedro myslím tak 36–40 °C ve stínu.

      Dvě hodně brutální akce:

      1. objezd Galilejskýho jezera v teplotě kolem 40 °C, skoro celý na přímém slunci
      2. etapa v Pyrenejích (z Arette přes Col de la Pierre St. Martin, sjezd do Isaby a šílený výjezd přes Port de Larrau zpět do Francie). Až na sedlo St. Martin pohoda, pak šílený horký fén ze španělské strany, výjezd na Port de Larrau při 38°C (ve stínu, kdyby tam nějaký byl) jsem jel z velký části na opačný straně silnice, protože u tý černý skály se fakt nedalo jet. V okamžiku, kdy jsem už myslel, že dehydratací zřejmě chcípnu, se kus pod sedlem objevil u cesty kiosek s colou a vodou… Asi 100 m za sedlem Port de Larrau jsme vjeli do mraku, teplota spadla o dvacet stupňů.
      0 1
      • Jakobo  

        Jo, horko je peklo. Zazil jsem neco podobneho na hornate Korzie, kde se jezdi prusmyky z 0 do 1000 m. Nejhorsi prvnich nekolik dnu, neustale ze me kapal pot. Prvni 3 dny jsem temer nejedl, jen porad pil, pak jsem si nejak zvykl. Problem byla velka zmena teplot pri vyjezdu do hor a pak pri dlouhem klesani v dusledku proudeni vzduchu.

        V civilizaci mne prijde horko horsi, do zimy se oblecu. Jenze zase pokud jde o preziti tak horkem v CR asi nikdo nezarve, ale mrazem jo, staci uraz, zustat lezet nekde hodinu v mrazu a konec.

        0 0
        • TK75  

          Já jsem jednou zabloudil při běhání v Chorvatsku a to jsem myslel, že se zalknu vedrem

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.